Podnikatele z kauzy ztracené půlmiliardy z ČKA zadrželi v emirátech

Praha - Podnikatel Miloš Skořepa, který je obviněn z podvodu v kauze ztracené půlmiliardy v České konsolidační agentuře, byl koncem ledna zadržen ve Spojených arabských emirátech. Již předtím na něj byl vydán mezinárodní zatykač, nyní jej čeká vydávací řízení. Skořepa je stíhán pro podvod a hrozí mu až 12 let vězení. Informaci přinesl server Ekonom.cz.

„Pan Skořepa byl koncem ledna zadržen ve Spojených arabských emirátech a bylo zahájeno extradiční čili vydávací řízení, které vede české ministerstvo spravedlnosti,“ doplnila mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová. Není ale zatím jasné, zda se podnikatel nachází ve vazbě. Skořepa zmizel do ciziny začátkem února 2007.

Policie loni v případu obvinila z porušování povinnosti při správě cizího majetku bývalého manažera z dceřiné firmy České konsolidační agentury Galileo Real Jana Šika, kterému hrozí až osmiletý trest. Muž dal údajně před téměř čtyřmi lety písemný souhlas k vyvedení peněz. Později to odůvodnil tím, že je chtěl v zahraničí zhodnotit. Částka ale skončila na účtu soukromého majitele, který ji podle policie použil pro své potřeby.

Švýcarská banka vrátila ČR 420 milionů korun

Skořepa spolu s podnikatelem Františkem Savovem údajně zprostředkovávali otevření účtu v jedné z největších bank na světě, švýcarské United Bank of Switzerland (UBS). Na všechny tři hlavní účastníky transakce podala ČKA trestní oznámení. UBS dlouho odmítala stamiliony do Česka vrátit, ČKA ji proto v roce 2006 zažalovala u soudu v Curychu. Kladla jí za vinu, že umožnila peníze vyvést na účty soukromých osob, které k agentuře ani ke Galileu nemají žádný vztah. Po dohodě ČR s finančním ústavem však agentura žalobu stáhla.

Koncem roku 2007 se česká vláda s UBS dohodla na tom, že banka státu vrátí 420 milionů korun a zbytek peněz budou vymáhat na Skořepovi, který se prý na převodu peněz podílel. V prosinci 2007 obdržela ČKA na účet 404 milionů korun, návazně dostala od UBS dalších 16 milionů. K 31. prosinci 2007 ČKA zanikla, její agenda přešla na ministerstvo financí.

Logo banky UBS
Zdroj: ČT24