Starostka Chomutova uhradí Kocábovi týden ve vybydleném domě

Chomutov - Ministr pro lidská práva a menšiny Michael Kocáb dnes zopakoval, že odnímání peněz dlužníkům v Chomutově přímo při výplatě sociálních dávek je nezákonné. Vyzval proto starostku města Ivanu Řápkovou (ODS), aby když volá po dodržování zákona, sama jeho literu ctila. Kocáb vychází z analýzy ombudsmana Otakara Motejla, který podal ministerstvu spravedlnosti podnět k výkonu státního dohledu nad činností soudního exekutora. Řápková zase vyzvala Kocába, aby přijel do problémové lokality na několik dnů bydlet.

Město kritiku odmítá, jeho postup označili za zákonný i někteří právníci. Další jejich kolegové se zase snaží dlužníkům pomoci. S plnou mocí od svého klienta přišel například v pondělí vyzvednout jeho dávku právník David Valouch. Exekutor totiž podle něj nemůže podle zákona advokátovi s plnou mocí peníze dlužníka sebrat, nesmí totiž provést osobní prohlídku třetí osoby. Vzhledem k absenci exekutora však Valouch plnou moc neuplatnil.

Kocáb dnes komentoval i Řápkové výzvu, aby přijel do vybydlené lokality na několik dnů bydlet. Zdůraznil, že ho starostka osobně nepozvala a výzva se šíří prostřednictvím médií. Řápková chtěla Kocábovi uhradit týdenní pobyt v panelovém domě s nepřizpůsobivými lidmi. Ministr tvrdí, že nemá na takový podnik čas, nicméně nevyloučil, že by se výhledově mohl do Chomutova vypravit, pouze ale za předpokladu, že najde volné místo v kalendáři, bude mít přístup k internetu a vezme s sebou část svého týmu.

Řada obyvatel Chomutova vyjadřuje primátorce podporu, vznikla i petice

Dnes se také vedení Chomutova setkalo s místními obyvateli. Ti vyjádřili opatření města podporu. Primátorka Řápková si postěžovala na kritiku státních institucí. „Ombudsman ani ministr pro lidská práva a menšiny nám nikdy nenabídli žádné účinné řešení, jak neutěšenou situaci řešit. Jak si tedy mohou dovolit kritizovat město, které se snaží bez jakékoli pomoci státu vymáhat své pohledávky a chránit slušné občany před těmi, kteří je svým chováním obtěžují a porušují veřejný pořádek,“ uvedla. Řápková zdůraznila, že město neustoupí žádnému tlaku a bude v opatřeních proti neplatičům a nepřizpůsobivým lidem pokračovat. „Exekuce jsou efektivní, více než 220 dlužníků si po jejich zahájení už přišlo dohodnout na magistrát splátkový kalendář,“ tvrdí.

Exekutor odebral peníze z dávek hmotné nouze poprvé 17. února, postiženým dlužníkům zůstalo z dávky zhruba 1 000 korun. Chomutov eviduje na 4 000 dlužníků, pohledávky přesáhly 240 milionů korun.

O odebírání peněz dlužníkům při výplatě dávek uvažuje i litvínovská radnice.

Exekuce dosud podle primátorky postihly 46 neplatičů z řad příjemců sociálních dávek, město má nyní 300 platných exekučních výměrů. Dalších 1 200 čeká na rozhodnutí soudu. Proti exekucím jsou neziskové organizace. Podle nich existují jiné způsoby, jak město může své pohledávky vymáhat. Starostka se ale domnívá, že právě tyto organizace by měly lidem vysvětlit, jak na to, aby se do kolotoče dluhů vůbec nedostali. Na podporu opatření chomutovského magistrátu vznikla internetová petice. Na stránkách www.podporujichomutov.cz ji zatím podepsalo přes 4 500 lidí.    

Vydáno pod