Ministerstvo školství chce bojovat proti mobilům ve vyučování

Praha - Ministerstvo školství chystá novelu školského zákona, v níž bude zahrnut i zákaz používání mobilních telefonů ve vyučovacích hodinách. Snaží se tak zabránit rostoucímu trendu mezi žáky základních škol, kdy se záměrně snaží vyprovokovat učitele k agresivní reakci a pak video dají na internet. Dosud mobilní telefony ve vyučování mohou zakázat jen školní řády. Ty ale žáci většinou nerespektují.

Ministerstvo školství se proto s Asociací pedagogů základních škol dohodlo, že by učitelé měli mít v boji proti mobilům záštitu. „My můžeme mobily zakázat, my můžeme celou situaci nějak řešit, ale kdyby vše dospělo až k soudnímu sporu, tak by nám určitě školní řád nepomohl,“ argumentovala ředitelka ZŠ generálporučíka Františka Peřiny Jarmila Pavlišová.

Novelu, která má školy podpořit v boji proti fenoménu zvanému kyberšikana, chce ministerstvo dokončit do konce března a co nejrychleji ji poslat vládě. Průzkum Asociace pedagogů totiž ukázal, že chování dětí se ve školách zhoršuje a s mobily mají učitelé stále větší potíže. Zabavit mobil žákovi je navíc problém. „Je schopný vás nařknout, že jste mu ho ukradl,“ varoval předseda asociace Jaroslav Štercl.

Podle psychologů stojí za nárůstem kyberšikany několik faktorů, jedním z nich je také nedostatečná aktivita a snaha vytrhnout sebe i spolužáky ze stereotypu.

Vydáno pod