Bursík dnes oznámí plány s odpadem

Praha - Ministr životního prostředí a šéf zelených Martin Bursík dnes představí nový odpadový zákon. Měl by zpřísnit pravidla pro skládkování komunálního i nebezpečného odpadu a zvýšit recyklaci. Podle dřívějšího plánu chce ministerstvo po obcích, aby rozšířily systém třídění i na bioodpady. Zvýšit by se měl i počet obchodů, do kterých mohou lidé vracet vybrané výrobky, které dosloužily.

S iniciativou Bursík přichází v okamžiku, kdy mají obce a výrobci, kteří ze zákona systém třídění financují, kvůli hospodářské krizi problémy s odbytem vytříděného odpadu. Například potravináři nedávno uvedli, že část nákladů systému tříděného odpadu by měla být hrazena například ze Státního fondu pro životní prostředí. V minulých letech do něj výrobci potravin jen na registracích odvedli prý téměř 200 milionů korun, stálo v jejich prohlášení.

Ministerstvo tvrdí, že se snaží hledat cesty z přechodných problémů recyklačního průmyslu. Recyklačním firmám podle něj pomohou obecná opatření nedávno přijatá vládou na podporu malého a středního podnikání. K tomu na podporu třídění a materiálového využití odpadu ministerstvo rozdělilo z evropských fondů 3,5 miliardy korun.