Jízdu po silnicích komplikuje počasí na Karlovarsku a Zlínsku

Praha - Na silnicích se zejména v horských úsecích vyskytuje rozbředlý sníh, místy vznikají závěje. Sněhové jazyky jsou ve vyšších polohách Karlovarského kraje. Zatímco v nižších polohách prší nebo padá sníh s deštěm, na horách v noci sněžilo. Vzpříčený kamion zkomplikoval dopravu u Božího Daru, vyplývá z informací krajských silničářů. Ve vyšších polohách Královéhradeckého kraje připadlo v noci na dnešek až deset centimetrů sněhu, na silnicích ve vyšších polohách leží ujetá sněhová vrstva.

Na silnicích v Olomouckém kraji místy leží rozbředlý sníh

Obezřetnou jízdu doporučují motoristům silničáři z Olomouckého kraje. Ve výše položených oblastech regionu místy leží na silnicích rozbředlý sníh nebo sněhová kaše. Ve vyšších polohách na severu kraje sněží, v nižších místy padá déšť se sněhem. Sněží především na Červenohorském sedle. Na inertně udržovaných vozovkách na severu kraje leží ujetá vrstva sněhu krytá posypem.

Nový sníh nebo déšť znepříjemňují cestu řidičům v Pardubickém kraji

V oblastech s vyšší nadmořskou výškou se mohou motoristé v Pardubickém kraji setkat na silnicích s novým sněhem. Většinou je mokrý až rozbředlý, neboť teploty se pohybují kolem nuly. Sněhové či dešťové přeháňky se ráno vyskytovaly téměř v polovině regionu. Na sníh si řidiči musejí dávat pozor ve vyšších partiích Chrudimska a na Hlinecku, ale i na vedlejších silnicích Orlickoústecka, v okolí Litomyšle, Poličky a Svitav a také v Železných horách.

Na silnicích Vysočiny je kluzká břečka, jinde ledovka

Na Vysočině si dnes řidiči musejí dát pozor na rozdílný povrch vozovek. Nad ránem na většině území sněžilo, jinde padal sníh s deštěm. Teplota vzduchu se přehoupla nad bod mrazu. Na silnicích leží kluzká vrstva břečky, jinde ujetá zledovatělá vrstva sněhu a někde jsou vozovky mokré od tajícího sněhu. Ráno blokovaly dopravu kamiony u Ondřejova na Pelhřimovsku.

V horských oblastech hradeckého kraje leží na cestách nový sníh

Ve vyšších polohách Královéhradeckého kraje připadlo v noci na dnešek až deset centimetrů sněhu, na silnicích ve vyšších polohách leží ujetá sněhová vrstva. V Orlických horách se tvoří sněhové jazyky a závěje. Všechny silnice jsou však s opatrností sjízdné. Na Trutnovsku místy sněží a motoristé by měli počítat se sníženou viditelností.

Dopravu na některých místech Zlínského kraje ztěžuje čerstvý sníh

Sněhové přeháňky dnes ráno zkomplikovaly dopravu na Vsetínsku i na Zlínsku. Silnice první třídy jsou mokré či se zbytky sněhu a chemicky ošetřené. Cesty nižších tříd na Valašsku pokrývá kašovitá vrstva sněhu do 15 centimetrů, místy jsou vyjeté koleje. Zbytky sněhu po pluhování jsou i na komunikacích nižších tříd na Slovácku a ve vyšších polohách okresu Zlín. Většina silnic ve Zlínském kraji je tak sjízdná jen se zvýšenou opatrností. Problémy nejsou pouze na Kroměřížsku, kde jsou vozovky holé a mokré.