Vysoká škola bez akreditace se odvolala

Praha - Vysoká škola cestovního ruchu a teritoriálních studií v Praze-Holešovicích, které ministerstvo školství zrušilo akreditaci, podala proti rozhodnutí odvolání. Ministerstvo škole odebralo oprávnění kvůli nedostatečnému personální zajištění a neodpovídající publikační činnosti pedagogů. Jeden z profesorů zajišťujících hlavní předměty například působil až do důchodu na katedře chovu prasat a drůbeže na zemědělské univerzitě. Stanovisko akreditační komise ale škola označila za účelové a podjaté. Poslední slovo bude mít ministr školství Ondřej Liška.

Učitelé bez potřebné kvalifikace pro daný obor, neprůhledné podmínky pro získání titulu absolventů vyšších odborných škol a celkově nízká kvalita jsou důvodem, proč ministerstvo školství odebralo oprávnění soukromé vysoké škole cestovního ruchu v Praze.

S tím ale škola nesouhlasí a podle rektora podnikne patřičné právní kroky. „Jedná se o ukázku účelové mediální manipulace se skutečnostmi a jejich následného zkreslování do negativního kontextu se záměrem školu skandalizovat a pošpinit teď v době podávání přihlášek na vysoké školy,“ uvedla škola v tiskovém prohlášení.

Prorektor Karel Šrédl řekl, že docenti specializovaní na cestovní ruch jsou v České republice pouze čtyři, profesor prý ani jeden. Proto je podle něj pochopitelné, že na jejich univerzitě vyučovali akademici s poněkud odlišnou kvalifikací a univerzita zároveň zaměstnávala mnoho externistů. Nyní má rozkladová komise měsíc, ve složitých případech až dva na to, aby odvolání posoudila. Poté vydá doporučení ministrovi školství, který rozhodne o osudu školy.

Vysoká škola cestovního ruchu a teritoriálních studií v pražských Holešovicích otevřela 1. ročník teprve v loňském školním roce. Školu studuje přes 100 posluchačů. Za semestr platí 24 000 korun.