Silnice mezi Brnem a Svitavami by měla být bezpečnější

Brno - Silnice I/43 mezi Brnem a Svitavami, která je kvůli častým nehodám známá jako jihomoravská silnice smrti, by měla být brzy bezpečnější. Zlepšit špatnou situaci napomůže vyznačení nebezpečných míst a zdrsnění povrchu tam, kde hrozí smyk, uvedli jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) a šéf dopravní policie Leoš Tržil.

Opatření se připravují především v oblasti u Lipůvky a Černé Hory na Blanensku. Jihomoravský kraj není vlastníkem silnice I/43. Komunikace je ve správě Ředitelství silnic a dálnic ČR. „Silnice je ale natolik nebezpečná, že kraj musí do věci vstoupit. Jsme připraveni se na všech úpravách finančně spolupodílet,“ uvedl Hašek. Je pevně přesvědčen, že se podaří zahájit práce co nejdříve.

Značení a úpravy povrchu budou vytvořeny podle doporučení dopravní policie a především jejich statistik. Silnice I/43 časem jako tah Brno-Svitavy zanikne. Počítá se s vybudováním rychlostní komunikace R43. Komunikace již měla být v provozu. Problém je s trasováním její jižní části. Spory s ekology však mají za výsledek oddalování stavby R43, přestože starostové obcí z Blanenska již dlouho poukazují na to, že současný dopravní provoz na I/43 vesnice nadměrně zatěžuje.