Chřipková epidemie se přesouvá na východ

Ostrava - Chřipková epidemie v České republice pomalu ustupuje. Hygienici se minulý týden obávali, že pokles chřipky bude pouze dočasný a přijde druhá silnější vlna. Jejich obavy se ale naštěstí nepotvrdily. V rámci České republiky jsou nyní pouze místní a regionální ohniska výskytu chřipky. Nejméně nemocných hlásí Praha, nejvíce Morava a Slezsko. Epidemie se pomalu přesouvá dál směrem na východ.

V minulém týdnu hlásil nejvíc nemocných Moravskoslezský kraj. Za posledních sedm dní tu ale klesl počet nemocných zhruba o 11 procent. V současné době trpí v regionu chřipkou 1759 lidí. Hranice epidemie je přitom 2000 nemocných na 100 tisíc obyvatel.

Pokles se očekává i ve všech ostatních regionech. Počet nemocných se výrazně snížil hlavně na Karvinsku a Ostravsku, méně pak na Opavsku. Na Bruntálsku, Novojičínsku a Frýdecko-Místecku se naopak mírně zvýšil nebo se situace výrazně nezměnila.

„Spolu s poklesem celkového počtu osob denně ošetřených na lékařských službách první pomoci v kraji se snížil i podíl osob ošetřených pro akutní respirační infekce a pohyboval se v posledních dnech na poměrně příznivých hodnotách v rozpětí od 20 do 30 procent,“ uvedla krajská hygienička Helena Šebáková.

Virus chřipky v organismu
Zdroj: www.chripka.over.cz