Fanoušek Baníku dostal za výtržnosti v Brně vězení

Brno - Fanoušek klubu Baník Ostrava Aleš Badinka půjde za výtržnosti, kterých se dopustil na fotbalovém utkání v Brně, na čtyři měsíce do vězení. Soud totiž přihlédl k jeho bohaté trestní minulosti. Badinka je pátým odsouzeným příznivcem Baníku za nedělní výtržnosti. Nekonal sice žádné násilí, ale před utkáním vběhl opilý na hrací plochu a odmítl se vrátit do sektoru diváků. Výtržnosti na fotbale mohou přijít Badinku draho, neboť dnešní trest se může ještě zvýšit.

Badinkův případ je kuriózní. Mužovo provinění v souvislosti s nedělním fotbalem není v podstatě až tak závažné. Na rozdíl od ostatních fanoušků nenapadal ochranku a neničil majetek na stadionu. Badinku ale dostihla jeho minulost - byl několikrát odsouzen a před časem dostal za ublížení na zdraví šest měsíců vězení s podmíněným odkladem. V době podmínky řídil bez řidičského průkazu, za což dostal trest 400 hodin veřejně prospěšných prací. Podmínka mu byla prodloužena.

Aleš Badinka u soudu:

„Je mi to hrozně líto. Vběhnul jsem na stadion jen proto, abych ostatní fanoušky uklidnil, nelíbilo se mi, co dělali. Vběhl jsem tam a řval, ať se vrátí a nekazí fotbal. A přitom mě zadržela policie.“

Kvůli pobíhání po hrací ploše mohou být Badinkovi k dnešním čtyřem měsícům vězení připočteny staré tresty. Vězení se může zvýšit o šest měsíců za ublížení na zdraví a možná bude na vězení přeměněno i zmiňovaných 400 hodin prací. Badinka tak může strávit za mřížemi až 17 měsíců.

Na hřišti zadržela policie pět lidí, čtyři z nich soudce Tomáš Kurfiřt potrestal už ve středu. Třem fanouškům Baníku udělil veřejně prospěšné práce od 250 do 400 hodin. Do vykonání prací nesmí navštěvovat zápasy pořádané ČMFS. Čtvrtým potrestaným byl Polák, který dostal zákaz pobytu v České republice.

Podle smlouvy uzavřené před týdnem mezi policií a ČMFS je za bezpečnost na stadionech zodpovědná ochranka. Policie v době utkání dohlíží na pořádek v prostorách mimo sportovní areály. Na stadiony vstupuje na žádost pořadatelů, a to v případě, že ochranka není schopna čelit výtržnostem fanoušků.

Utkání mezi 1. FC Brno a Baníkem bylo prvním rizikovým zápasem, který se odehrál podle nových pravidel. Policie musela zakročit ještě před zahajovacím výkopem, když dav fanoušků Ostravy napadl ochranku a vtrhl na hřiště. Policie zásah na stadionu vyčíslila na 80 000 korun. Do dvou týdnů se rozhodne, zda je naúčtuje brněnskému klubu.

Policie zasahuje na brněnském stadionu při zápasu Brno - Ostrava.
Zdroj: ČT24