V Plzni má MHD moderní navigační systém

Plzeň - Pro své cestující připravily Plzeňské městské dopravní podniky (PMDP) zcela nový systém jednodušší orientace a navigace v městské hromadné dopravě. Interaktivní internetová aplikace nabízející například vyhledávání adres, tras a spojů linek MHD je propojena s městským geografickým informačním systémem. Podle ředitele PMDP Michala Krause novinka rozsahem a možnostmi představuje velký pokrok, kterým podnik výrazně předběhl ostatní dopravní podniky, a to nejen v Česku.

Systém, který přišel na zhruba 200 000 korun, umožní uživateli na internetu snadný pohyb v klasické mapě nebo v leteckých snímcích, do kterých jsou zaneseny trasy linek tramvají, autobusů a trolejbusů MHD. Pasažér může zadat například konkrétní adresu, systém mu najde nejbližší zastávky a linky, dokáže naplánovat trasu včetně přestupů. Hledá také trasy a spoje podle názvů zastávek.

Aplikace obsahuje odkazy na nemocnice, městské objekty i významné památky. Na komerčním principu se do systému mohou zapojit také hotely, restaurace, obchody, služby a podobně. Stačí tak například vybrat, že se pasažér chce dostat do divadla. Aplikace mu najde trasu ze zadané adresy včetně časů jednotlivých navazujících spojů.

Systém má schopnost reagovat také na aktuální dopravní změny, uzavírky, v budoucnu má zobrazovat i případné zpoždění spojů. U jednotlivých zastávek i zadaných objektů se cestující dozví také základní informace, např. zda má místo bezbariérový přístup, popsal Jiří Kohout z PMDP.

Počítá se s tím, že v budoucnu by se měla aplikace s rozvojem informačního systému dostat také přímo do ulic na tzv. inteligentní zastávky. Dopravní podniky by výhledově chtěly přibližně desetinu nejvytíženějších z celkem zhruba 600 zastávek MHD v Plzni vybavit panely s možností vyhledávání. Ve finální podobě má umožnit i transfer technologie do mobilního telefonu. Zkušební provoz má začít v pondělí 2. března.