Při návštěvě Obamy by se Praha proměnila v nedobytnou pevnost

Praha - Pokud opravdu do Prahy přiletí americký prezident Barack Obama, stane se česká metropole hlídanou pevností. Policie bude ve spolupráci s Američany prověřovat trasy, kterými pojede Obamova limuzína, a kontrolovat objekty, v nichž se bude pohybovat nebo bydlet, pokud v Česku přespí. Kontrole neujdou ani kuchaři, kteří budou pro nejmocnějšího muže planety vařit.

Obama ale možná nebude jediným politikem, který bude vyžadovat ochranu. Stále totiž není jasný ani formát schůzky; pokud by Bílý dům oficiálně oznámil schůzku EU-USA, přijeli by do Prahy i zástupci sedmadvacítky. Skromnější varianta počítá jen s formátem Česko, Evropská komise a Obama a je zřejmě pravděpodobnější. Americký prezident se totiž s většinou zástupců EU uvidí na ekonomické schůzce G20 nebo na summitu NATO.

Českou metropoli ale v každém případě čekají výrazná dopravní omezení, podobná, jaká zažila Praha v roce 2002 při summitu NATO. I když Obamovu návštěvu plánovanou asi na 4. a 5. dubna Washington ještě nepotvrdil, už se hovoří o tom, že počátkem března do české metropole přijede americký přípravný tým. V dubnu by s Obamou mohla dorazit i jeho manželka Michelle, ministryně zahraničí Hillary Clintonová a ministr obrany Robert Gates.

Tématem schůzky bude zřejmě radar v Brdech

Obama má do Prahy přijet na závěr svého evropského turné. Tématem  návštěvy může být například osud plánované protiraketové ochrany. Projekt vyjednal ještě republikán George Bush, ovšem po volbách, které vynesly do křesla demokrata Obamu, je další výhled na stavbu radaru v Česku a raket v Polsku nejasný.

Pro pražské policisty nejsou návštěvy amerických prezidentů novinkou, v Praze byli několikrát. Naposledy v červnu 2007 Obamův předchůdce George Bush. Podle České televize stálo zajištění Bushovy bezpečnosti při jeho dvoudenní návštěvě českou armádu a policii rekordních téměř 30 milionů korun. Většinu z částky utratili vojáci za provoz svých letadel, která neustále hlídala vzdušný prostor. Dalších deset milionů stála policii Bushova bezpečnost na zemi.   

Vydáno pod