Odborné školy a učiliště slučují specializované obory

Praha - Zájemce o studium na odborných školách a učilištích čekají v letošním roce změny. Školská reforma některé dosud samostatné studijní směry sloučila a některé přejmenovala. Místo zámečníka tak nyní studenty čeká například obor strojní mechanik, místo automechanika zase mechanik-opravář motorových vozidel. Nové názvy souvisejí se snahou sloučit některé příliš úzce specializované obory.

Dnes je v České republice více než 600 oborů. Reforma by jejich počet měla snížit na něco přes 200. „Myslím, že se v tom dá lépe vyznat,“ myslí si ředitel Národního ústavu odborného vzdělávání Miroslav Procházka. Nové obory mají dát absolventům především širší základ, lepší uplatnění na trhu práce a snadnější změnu povolání. Číšníci a kuchaři budou mít například společný obor kuchař-číšník. Podle ředitelky Středního odborného učiliště gastronomie a podnikání na Praze 9 Zdeňky Matoušové přivítají změnu jako první rodiče: „Budou mít pocit, že děti mají dvě možnosti.“

Nové obory zatím vyučuje jen třetina škol

Specializované obory po sloučení neskončí. Název nového oboru bude sice jeden, záleží ale na školách, jaké možnosti žákům nabídnou. „Doposud to byl automechanik, nicméně mechanik - opravář nám umožní v rámci vnitřní diverzifikace oboru rozčlenění třeba na automechanika, nebo mechanika jednostopých vozidel,“ domnívá se ředitel střední odborné školy a středního odborného učiliště na Praze 10 Milan Vorel.  

Při podávání přihlášek se uchazeči ještě mohou setkat jak se starými, tak i s novými obory. Nové zatím vyučuje jen asi jedna třetina škol. Další by se ale měly přidat v následujících letech. Nové i staré názvy najdou zájemci o studium na internetových stránkách infoabsolvent.cz, kde jsou i další informace o středních školách.

Učiliště
Zdroj: ČT24
Vydáno pod