Paroubek se zlobí kvůli ostravské nemocnici. Je to vydírání!

Praha/Ostrava - Sociálním demokratům se vůbec nelíbí včerejší rozhodnutí ministra financí Miroslava Kalouska, že stát nepřevede Městskou nemocnici v Ostravě do vlastnictví města. A to kvůli tomu, že chce Ostrava proplácet 30korunový poplatek a tím prý narušuje pravidla volné soutěže. Jiří Paroubek to označil za vydírání a vyzval město, aby ve sněmovně předložilo návrh, který by převod nařizoval. "Takové postupy, jako je vyhrožování, vydírání a porušování už uzavřených dohod, nepatří do prostředí civilizované země, která je součástí Evropské unie," dodal Paroubek.

Rušit poplatky kvůli převodu budov ostravské zastupitelstvo nechce. Naopak má v záloze ještě jedno řešení - a primátor Petr Kajnar (ČSSD) už o něm jednal s moravskoslezským krajem, vedením sociální demokracie i s poslanci: „Že bychom iniciovali zákon o bezúplatném převodu, že by to byl podobný případ jako u Úrazové nemocnice Brno,“ upřesnil primátor.

Pacienty ani provoz nemocnice současné spory podle ředitele neovlivňují. I když je třeba odložit některé městské investice, aktuálně 25 milionů na rekonstrukci porodnicko-gynekologického oddělení. Pacienti se prý o dohadech dozvídají pouze z médií.

Město Ostrava se v minulosti dlouho domnívalo, že mu majetek v městské nemocnici historicky patří. Ukázalo se ale, že nemovitosti v areálu Městské nemocnice Ostrava do vlastnictví města jako takzvaný historický majetek nepřešly, ale zůstaly ve vlastnictví státu. Ostrava proto před více než rokem uzavřela dohodu s Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových o převodu nemovitostí na stát a jejich zpětném bezúplatném převodu na město. To však nyní ministerstvo kvůli schválení poplatků nechce udělat.