Západní obchvat Plzně nevzniká, město se hádá s krajem

Plzeň – Stavba plzeňského západního obchvatu má stále větší zpoždění. Hlavním důvodem jsou nyní spory mezi Plzeňským krajem a městským magistrátem. Dosud nepodepsaly smlouvu o realizaci stavby, o níž se obě strany přely již před krajskými volbami, a nyní se navíc vedení města a kraje navzájem obviňují, kdo za zdržení spíše může. Pro plzeňské obyvatele a řidiče plyne z těchto sporů pouze to, že se zklidnění centra města v dohledné době nedočkají.

Západní okruh má z města odvést především auta cestující z Klatovska na Žatecko. Dnes projíždějí Klatovskou ulicí, z níž auta učinila jednu z nejhlučnějších ulic v Česku. Stavba je pro Plzeň důležitá, ale dostává se do stále většího skluzu. Politici z kraje a města se navzájem obviňují z nečinnosti.

„Generace, která momentálně vládne městu, nedělá téměř nic. Nepostavila žádnou stavbu a myslím, že nepostaví vůbec nic, ani co se týče západního obchvatu,“ kritizoval magistrát krajský, ale zároveň i opoziční městský zastupitel Miroslav Brabec.

Představitelé města pro změnu krajským radním vytýkají, že ještě nepodepsali dohodu o realizaci stavby. Podle této smlouvy má město dokončit projekt a vykoupit pozemky, kraj má zajistit samotnou stavbu. Na podpisu se ale město nedokázalo dohodnout ani s předchozím vedením kraje, tedy se svými stranickými kolegy z ODS. „Před volbami byla smlouva připravena na podpis, ale k podpisu už samozřejmě nedošlo,“ říká nyní plzeňský primátor Pavel Rödl.

Podle kraje je teď na tahu především město. Zatím se totiž podařilo zajistit jen zhruba dvě třetiny potřebných pozemků. „Je tam výrazný časový skluz a je ohroženo čerpání evropských peněz,“ varoval ekonomický náměstek Plzeňského kraje Milan Chovanec.

Pokud se začne stavět příští rok, mohli by řidiči po okruhu jezdit nejdříve v roce 2015.