Lídrem zelených do eurovoleb se překvapivě nestala Kateřina Jacques

Praha - Stranu zelených povede do voleb do Evropského parlamentu náměstek ministra životního prostředí Jan Dusík, do čela kandidátky ho zvolila Republiková rada SZ. Z druhého místa bude o křeslo v europarlamentu usilovat poslankyně Kateřina Jacques, ze třetího pak šéf poslaneckého klubu Přemysl Rabas. První čtveřici kandidátů do eurovoleb doplnila socioložka Jiřina Šiklová. Páté místo obsadil dosavadní europoslanec Milan Horáček.

Podle předsedy strany Martina Bursíka se Kateřina Jacques rozhodla nekandidovat na první místo kandidátky a přenechala ho Dusíkovi. Ten prý totiž reprezentuje téma klimatu, životní prostředí a vytváření zelených pracovních míst v reakci na dopady finanční a hospodářské krize, na což strana sází při evropských volbách.

Při sestavování kandidátky neuspěla frakce ve straně, tzv. Demokratická výzva. Z jejích příznivců se totiž mezi prvních pět nevešel nikdo. Neumístil se tak zahraniční odborník zelených Jiří Čáslavka a nedostal se do ni ani Petr Šlegr. Předsedkyně stranické frakce Dana Kuchtová uvedla, že je tento neúspěch mrzí, ale výslednou kandidátku zelených nehodlají nijak bojkotovat.

Druhý předseda Demokratické výzvy Martin Čáslavka považuje dnešní
rozhodnutí za nerespektování výsledků prvního kola primárních voleb.
Odhlasovala je republiková rada, která je podle jeho slov "pod totální
nadvládou a pod diktátem" Martina Bursíka.

Novináře na krátkém briefingu členů frakce informoval, že se v pátek večer setkal spolu s Kuchtovou s Bursíkem a prvním místopředsedou strany Ondřejem Liškou. Od nich prý obdrželi nabídku, že pokud se chtějí stát součástí kandidátky na předních místech, musí do dnešního rána zrušit frakci. „Toto jsme odmítli a výsledek jste viděli nahoře,“ dodal.

Kateřina Jacques měla před zasedáním nejvíc nominací od krajských organizací, když jich nasbírala devět. Již dříve se pro ni vyslovili členové strany v Brně, Praze, středních Čechách a na Karlovarsku. Po šesti nominacích získali zahraninčí expert Jiří Čáslavka, poslanec Přemysl Rabas, náměstek ministra životního prostředí Jan Dusík, europoslanec Milan Horáček či Matěj Stropnický. Celkem zelení vybírali ze 16 kandidátů.

V současné době strana Martina Bursíka v Evropském parlamentu nemá žádného zástupce. Právě Horáček tam byl zvolen za německé Zelené. „Bylo by skutečně průlomem, kdyby z České republiky přišel jeden, dva až tři kandidáti,“ řekl Horáček. Poslanci se totiž v EP nesdružují podle zemí, ale podle své politické příslušnosti.

Zatímco ostatní parlamentní strany počítají na předvolební kampaň s desítkami milionů korun, zelení tolik do propagace svých kandidátů nevloží. Z rozpočtu vyčlenili na kampaň tři miliony korun, další finance chtějí získat půjčkami a dary.