O zelené karty pro cizince zatím není zájem

Praha - Nezájem cizinců zatím stíhá zelené karty. Ve sněmovně rušně projednávaný dokument je vízem a pracovním povolením v jednom, od začátku roku se o něj ale přihlásilo mnohem míň lidí, než si stát sliboval. Podle všeho i proto, že nabídka platí jen pro 12 vybraných zemí. Česko hledá kuchaře, zdravotníky, IT specialisty nebo dělníky, tedy profese, o které u nás nikdo neměl 30 dní zájem.

Za únor si o horkou novinku dvou povolení v jednom požádali jen dva cizinci. Jeden chce stavět silnice, druhý obrábět kovy. V nabídce je přitom několik stovek pracovních pozic. „Ukazuje se, že to je další apendix, který vytvořila vláda. Je třeba v zemích vytvořit pobočky úřadů práce, aby jednaly s úředníky, a systémově hledat odborníky do profesí,“ myslí si stínový ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach (ČSSD).

Nezájem o karty mnozí vyčítají i seznamu 12 vyvolených zemí. Usnadněný vstup na český pracovní trh totiž mají jen cizinci ze zemí bývalé Jugoslávie, Ukrajiny nebo z ekonomicky silných států jako USA nebo Austrálie a zatím se neuvažuje o jeho rozšíření. Naděje na zisk zelených karet tak stále nemají třeba Vietnamci nebo Mongolové, kteří se v Česku kvůli ekonomické situaci potýkají s existenční krizí.

Databáze se zatím plní hlavně nabídkami od zaměstnavatelů, kteří v Česku požadovanou pracovní sílu najít nemůžou. „Potřebujeme doplňovat a zkvalitňovat týmy a na českém trhu nejsou odborníci, i když je finanční krize, v některých oborech je nedostatek odborníků,“ dodává ředitel společnosti OKsystem Martin Procházka. Zámečník Jiří Talián si zatím zaměstnávání cizinců pochvaluje, prý sem přijeli vydělávat peníze, a tak pracují.

V Česku také odstartoval projekt „dobrovolných návratů“ cizinců, kteří u nás v důsledku krize přišli o práci a nemají peníze na návrat do své země. Jde hlavně o Mongoly, Vietnamce a Ukrajince. Podle výpočtů ministerstva vnitra může do března přijít o práci 12 tisíc cizinců, do půl roku pak vyprší pracovní povolení 68 tisícům. Řada z nich ale o návrat do své vlasti vůbec nestojí.

Seznam zemí, ze kterých můžou žádat cizinic o zelené karty
Zdroj: ČT24