Státní technická knihovna se stěhuje do Dejvic

Praha Dejvice - Státní technická knihovna definitivně zavřela své tradiční dveře v pražském Klementinu, sídlila tu téměř čtyřiasedmdesát let. Příští působiště najde v Dejvicích a představí se v něm v novém omlazeném pojetí. Jeden milion a 200 tisíc publikací uskladněných dosud v několika patrech nad sebou v Klementinu by se mělo přestěhovat do nové budovy ve vysokoškolském areálu v Dejvicích. Nový objekt má ambici být víc než jen knihovnou, chce být společenským centrem i místem pro relaxaci.

Technická knihovna končí - poslední depeše potrubní pošty odešla, přišel poslední den papírové kartotéky, nastala poslední zavírací hodina. Když se v květnu 1935 technická knihovna otevírala, byla zázrakem doby, teď už nárokům nestačí. „Nevejdou se sem knížky ani čtenáři,“ uvedl ředitel Státní technické knihovny Martin Svoboda.

Technická knihovna má 1 milion 200 tisíc publikací, část z nich je v Klementinu v několika patrech nad sebou, zbytek mají ve skladu mimo Prahu. Všechny by se měly přestěhovat do nové budovy ve vysokoškolském areálu v Dejvicích. „Knihovna nabídne velkou část fondů ve volném výběru. Hlavní rozdíl oproti současnému stavu bude, že se knihy nemusí objednávat. Stačí prostě přijít a vzít si knížku,“ dodal Martin Svoboda.

Nová knihovna má ambici být víc než jen místem, kde se půjčuje a studuje. Chce být společenským centrem, bude mít i 1200 židlí a 300 dalších míst pro relaxaci. Novinkou v českém knihovnictví jsou podzemní garáže a non-stop noční studovna. „Určitě bude možné vzít si kafe, vzít si z poličky knížku, sednout si s ní na gauč a číst si tak, jak je člověk zvyklý doma,“ potvrdil Pavel Procházka z knihovny.

Budova nové technické knihovny stála zhruba 2 a půl miliardy korun a vznikala v tichosti vedle sporů o letenský blob, kam se měla stěhovat rozsáhlá Národní knihovna. Ta nyní alespoň využije uvolněné prostory v Klementinu. „Nemůžeme to považovat za kompenzaci za blob, nemohu ale připustit, aby Národní knihovna zkolabovala kvůli prostorovým problémům. Musí se začít stavět depozitář v Hostivaři a musí se přistoupit k revitalizaci Klementina,“ prohlásil ředitel Národní knihovny Pavel Hazuka.

Samotné stěhování začne za měsíc, až budou hotové všechny přípravy. Nová knihovna otevře naplno 9. září.