Povodňová výstraha byla prodloužena až do úterý

Praha - Český hydrometeorologický ústav dnes vyhlásil povodňovou pohotovost pro Vysočinu, Plzeňský, Jihočeský a Jihomoravský kraj. Ta bude platit od dnešní půlnoci až do úterního poledne. Hladiny řek v Česku se zvyšují kvůli oteplení, díky kterému rychle odtává sněhová pokrývka. Na některých místech navíc prší.

První stupeň povodňové aktivity je nyní překročen na Dyji, Želetavce, Úslavě, horní Berounce a Cidlině. V průběhu dneška se zřejmě zvýší hladina na přítocích střední a dolní Otavy, zejména Skalice a Lomnice. Výrazněji se budou zvedat také toky v povodí Lužnice. V pondělí by pak měly stoupnout toky i v povodí Berounky.

Povodí Moravy dnes před polednem evidovalo první stupeň povodňové aktivity v Podhradí, Vranově-Hamrech, Znojmě, Hevlíně a pod Novými Mlýny na Dyji a na Rokytné v Moravském Krumlově. Na některých místech však průtoky zvýšila hlavně voda odpouštěná z nádrží kvůli vytváření rezerv. „V Rakousku už průtoky klesají, u nás to dnes ještě může kolísat. V dalších dnech bude záležet na počasí, tedy na teplotách a na srážkách,“ uvedla dispečerka Povodí Moravy Jana Pagáčová.

Hasiči museli po půlnoci vyrazit do Moravského Krumlova, aby z koryta řeky vytáhli zaklíněný strom. Dopoledne pak museli odstaňovat zaklíněné kmeny u soutoku Dyje a Jevišovky. Tři jednotky hasičů rozebíraly z pilíře lávky přes Dyji přírodní hráz tvořenou naplavenými kmeny.

Hladiny řek začaly rychleji stoupat během soboty. Příčinou byly nedávné srážky a tání sněhu. Zvýšený stupeň povoďňové aktivity hlásili vodohodpodáři z Plzeňska a Děčínska, povodňová pohotovost platila pro Vysočinu a Jihomoravský kraj.

Prvního stupně dosáhla v noci také řeka Úhlava v Tajanově u Klatov, hladina tam ale už klesla. Řeky, které dosáhly prvního stupně, se většinou drží při hranici pro jeho vyhlášení. Druhý stupeň povodňové aktivity měli večer na Dyji a Želetavce na jihu Moravy, teď i tady platí první, nejnižší druh pohotovosti.

Vydáno pod