Násilník v Brně během noci pobodal tři cizince

Brno - Zatím neznámý násilník včera v nočních ulicích v centru Brna pobodal tři zahraniční studenty tmavé pleti. Všichni poranění, kteří studují na Lékařské fakultě Masarykovy univerzity, byli následně záchrankou převezeni do Úrazové nemocnice, kde nebyli diagnostikováni jako ohroženi na životě. Podle mluvčího krajské policejní správy Pavla Švába policie zatím pachatele nedopadla a není znám ani jeho motiv. Během noci byl další muž pobodán v nočním autobuse. Zatím není nikterak prokázáno, že by spolu oba incidenty přímo souvisely.

K napadení tří mužů došlo kolem 2:00 v centru města na Dominikánském náměstí. Násilník způsobil všem řezné i bodné rány a poté z místa činu utekl. „Stalo se to hrozně rychle, během pár sekund. Najednou mi kamarád říká, že ten chlap měl nůž. Podívali jsme se dolů a vidíme, že máme potrhané bundy a krvavé džíny,“ vypověděl napadený student z Anglie. „Zatím nemůžeme říci, zda mělo napadení rasistický podtext, či nikoliv. Cizinci jsou v nemocnici,“ uvedl Šváb.

Podle výpovědi vedoucího lékaře Úrazové nemocnice jsou zranění tří mužů středně těžká, dva museli lékaři v noci operovat. Dva cizinci mají jednotlivé bodné rány v oblasti hrudníku a břicha, zranění třetího z nich je závažnější. „Celkovou dobu hospitalizace u všech odhaduji na sedm až deset dní,“ uvedl lékař.

Policisté zatím nevědí, kdo přesně a z jakého důvodu vyvolal kontakt mezi trojicí cizinců a útočníkem. Svědecké výpovědi nejsou příliš přesné a studenty vyslechnou vyšetřovatelé za asistence tlumočníka asi až v pondělí. Pomoci by mohly také záběry kamerového systému. Podle prvotních informací mladého pachatele oslovili sami cizinci, ale rozhodně jej nenapadli. Podle některých informací jej dokonce zvali na diskotéku. Dvěma studentům je 21 let, jeden je o rok starší.

Další událost se stala o hodinu později v nočním autobuse na hlavním stanovišti před železničním nádražím. Jeden z cestujících podle Švába nejspíš napomenul hlučnou skupinku. Neznámý pachatel jej bodnul, po příjezdu policie už na místě nebyl. Zraněný muž je ve Fakultní nemocnici U svaté Anny. Zraněný třiačtyřicetiletý muž je ve Fakultní nemocnici U svaté Anny. „Jeho stav je stabilizovaný, nicméně v nemocnici zůstane na pozorování, je třeba provést další vyšetření,“ uvedla mluvčí nemocnice Naděžda Kuklínková. Šváb řekl, že kriminalisté zatím nemají informace o tom, že by oba činy spáchal stejný pachatel.