Trojice hejtmanů dnes složila svůj poslanecký mandát

Olomouc - Hejtmani ČSSD Radko Martínek z Pardubického, Martin Tesařík z Olomouckého a Michal Hašek z Jihomoravského kraje se dnes rozhodli naplno věnovat funkcím šéfů jednotlivých krajů a oficiálně rezignovali na svou funkci členů Poslanecké sněmovny. Notářský zápis o svém rozhodnutí předali v Olomouci předsedovi dolní komory Miloslavu Vlčkovi. Posledním hejtmanem s poslaneckým křeslem je David Rath, který však s největší pravděpodobností v obou funkcích zůstane.

Za hejtmana Martínka, který byl poslancem od roku 1998, nastoupí do sněmovny kontrolorka finančního úřadu ze Skutče Ludmila Navrátilová. Haška, jenž působil v dolní komoře od roku 2002, nahradí hodonínská místostarosta Zuzana Domesová. Mohelnický místostarosta Pavel Němec vystřídá Tesaříka, který byl poslancem od roku 2006.

„Dnešní rezignací jsme splnili svůj slib, který jsme dali voličům, že nebudeme sedět na dvou židlích. Funkce hejtmana se musí dělat na plný plyn. Z toho důvodu jsme my tři zhodnotili, že nemá smysl jezdit mezi sněmovnou a hejtmanstvími,“ řekl novinářům Hašek.

Hejtmani měli sněmovnu opustit již po svém zvolení do čela krajů. Prodlevu způsobila podle nich žádost předsedy ČSSD Jiřího Paroubka, aby zůstali poslanci do únorové schůze o zdravotnických poplatcích. „Zákon byl již doprojednán, dále jsme už nechtěli naše působení ve sněmovně protahovat,“ řekl Hašek. Doplnil, že hejtmani budou navštěvovat sněmovnu jako zástupci krajů například s návrhy zákonů. První z nich se bude týkat zrušení regulačních poplatků ve zdravotnictví, další podpory výstavby páteřní dopravní infrastruktury.

Martin Tesařík
Zdroj: ČT24