Vondra apeluje na jednotnost Unie, chválí návrhy finanční regulace a bral by euro

Praha - České předsednictví chce co možná nejvíce pracovat na celounijní úrovni za současné hospodářské krize. Dnes se státníci scházejí na mimořádném neformálním summitu EU v Bruselu a výzva číslo jedna je dohodnout se na vyvarování se protekcionistických opatření. Pokušení k ochranářským opatřením u některých zemí vnímá i místopředseda české vlády Alexandr Vondra. Nedělní summit byl podle Vondry svolán jako jakási kontrola jednotlivých vládních opatření.

„Kontrola členských států je sice úkolem Evropské komise, my ale chceme, aby Komise vytvořila jakousi kuchařku, co ještě možné je a co ještě ne v souladu s pravidly vnitřního trhu,“ uvedl v pořadu Otázky Václava Moravce Vondra. „V týdnu by pak takový návod mohla Komise přijmout,“ dodal.

Rozepře mezi jednotlivými zeměmi se týkají zejména podpory automobilového průmyslu, ať už přímých půjček automobilkám nebo třeba šrotovného. Česká republika zatím po prémiích za obnovu vozového parku nesáhla. Ředitel vnějších vztahů Škoda Auto Radek Špicar ale vidí šrotovné jako velmi atraktivní pobídku, která má i mnohé multiplikační efekty. „Ať už co se týče bezpečnosti nebo ekologie,“ nabídl. „Navíc státní kasu příliš nestojí,“ přidal.

Česká ekonomika, byť sama zatím šrotovné neakcentuje, navrhla Unii jakési celoevropské šrotovné, tak aby Komise určila mantinely toho, jak takové národní vládní opatření může vypadat, a zároveň na něj z celoevropských peněz přispívala.

Noví finanční regulátoři

Komise na základě zprávy odborné skupiny vedené bývalým šéfem francouzské centrální banky a Mezinárodního měnového fondu Jacquesem de Larosierem zpracuje návrh na vytvoření dvou nových regulátorů finančního trhu. „Toxická aktiva jsou velký problém,“ upozornil Vondra. „Tu zprávu považuji za vůbec nejkvalitnější hodnocení finanční krize, jakou jsem kdy četl,“ uvedl Vondra. Naopak Česká národní banka vidí ve zprávě hned tři klíčové nedostatky.

„První je nedořešení právního statutu, dále financování úřadů, ale co je nejzásadnější, zpráva nerespektuje to, že kdo dohlíží, má i právní zodpovědnost, to tady chybí, odpovědnost zůstane na národních regulátorech,“ uvedl za centrální banku k de Larosierově zprávě její vrchní ředitel Vladimír Tomšík.

Pozice Česka

V minulém týdnu kvůli psychologickým faktorům padala pražská burza i cena české měny. České autority upozorňovaly investory, že ekonomická situace například v Maďarsku není realitou v Česku. Mimo jiné jedním z kontrů české vlády je finanční pomoc Lotyšsku, to má také ukázat sílu české ekonomiky. „A Lotyšsko nemusí být poslední,“ nastínil Vondra.

S fluktuacemi na trzích se nabízí otázka, proč nepřijmout euro? Zástupce autoprůmyslu Radek Špicar umístil v žebříčku problémů českých podnikatelů nepřítomnost eura na třetí místo. Podnikatelé chtějí termín, dokonce Špicar ví pro něj i jeho přesné datum - 2013. „Euro není lékem na vše,“ oponoval naopak Tomšík. „Problémy jsou i jinde,“ dodal. Premiérův slib, že oznámíme termín eura v listopadu, platí, řekl k měnovému rozhodnutí Vondra. Asi by bylo ale lepší být teď krytý eurem, přiznal.

Evropa bez bariér pořád platí

Mottem českého předsednictví je „Evropa bez bariér“. Současná ekonomické krize ale podle Vondry rozhodně vytýčené pilíře českého vládnutí Evropě nebourá. Naopak i teď se prý podle Vondry ukazuje, že je nutné bariéry odbourat.

Dva měsíce českého předsednictví podle výzkumu agentury STEM vnímá více než polovina Čechů spíše pozitivně, současně ale v této skupině jsou nejvíce lidé, kteří souhlasí s projektem Evropské unie. „Předsednictví zatím zvládáme dobře,“ pochlubil se vicepremiér české vlády Alexandr Vondra. „Březen ale bude asi nejtěžší,“ dodal.

Budova České národní banky
Zdroj: ČT24