Systém zajištění bezpečnosti na stadionech je dobrý, tvrdí Langer

Praha - Ministr vnitra Ivan Langer (ODS) si stojí za novým systémem zajištění bezpečnosti na fotbalových stadionech, je prý dobře nastaven a stát dal tento týden jasně najevo, že bude fotbalové výtržnosti trestat. Ministr si pochvaloval rozsudek brněnského soudu, který vniknutí na hrací plochu kvalifikoval jako trestný čin výtržnictví, v televizi Prima ho dokonce označil za průlomový.

„Už to není jen přestupek. Každý, kdo teď vnikne na hrací plochu bez oprávnění, se vystavuje vážnému riziku, že půjde do basy. Během necelého týdne stát jasně řekl: Porušil jsi zákon, půjdeš do basy,“ dodal Langer. Takové sankce prý na fotbalové chuligány zapůsobí, i když ne ze dne na den.

Policie bude i nadále při rizikových zápasech vyčkávat před stadionem, nedojde tak k finanční úspoře. Policisté se ani nebudou moci věnovat jiným úkolům, prostě budou hlídkovat před branami stadionu. Langer tuto paradoxní situaci obhajoval tím, že dojde k vyjasnění pravomocí - policie hlídá veřejné prostranství, ale stadion je soukromá záležitost pořadatelů.

Systém obhajoval i při páteční schůzce se zástupci Sparty, Slavie, Baníku Ostrava, Sigmy Olomouc a Brna. „Shodli jsme se, že je nastaven správně, i když nás čeká ještě hodně práce. Některé kluby trochu zaspaly, ale to neznamená, že bychom měli systém zbourat,“ řekl Langer. Zda ale bude toto pravidlo platit i nadále, zatím vůbec není jisté. Už příští týden se totiž poslanci budou věnovat návrhu opoziční ČSSD, která chce policii na stadiony vrátit.