Vláda projedná kvůli Lisabonu změny v jednacím řádu parlamentu

Praha - Vláda se bude zabývat změnami v jednacím řádu obou komor parlamentu. Novela zavádí takzvaný vázaný mandát. Jeho zavedení požaduje vládní ODS kvůli schválení Lisabonské smlouvy. Díky němu by k převedení pravomocí z Česka do Bruselu nestačil jen souhlas vlády, ale byl by potřeba i souhlas poslanců a senátorů. Premiér Topolánek chtěl původně hlasování o Lisabonu odložit na dobu, než se do českého právního řádu tento vázaný mandát dostane.

Lisabonská smlouva už sněmovnou prošla a vázaný mandát má nyní projednat vláda. Nová pravidla by měla znamenat, že případné předání pravomocí do Bruselu by bylo vázané nejen na souhlas kabinetu, ale také obou komor parlamentu. Podle slov poslance ODS Marka Bendy existuje politická dohoda o tom, jak mají vypadat novely jednacích řádů.

Tyto změny jednacích řádů by sněmovna měla schvalovat na schůzi, která začne 17. března, Senát pak v dubnu. Potom může přijít na řadu schvalování Lisabonské smlouvy v Senátu. V případě, že pojistka v podobě vázaného mandátu začne platit, je naděje, že Lisabonská smlouva projde horní komorou.

Ta se totiž neobejde bez hlasů ODS a její senátoři se už dříve shodli, že bez vázaného mandátu nepodpoří Lisabon. To potvrdil ve vysílání České televize i předseda Senátu Přemysl Sobotka.

Lisabonská smlouva, radar v Brdech…

Avšak i když se podaří prosadit vázaný mandát, Lisabonská smlouva ještě v Senátu vyhráno nemá. Kongres ODS totiž svým zákonodárcům důrazně doporučil, aby ještě dříve než Lisabonskou smlouvu prosadili smlouvu o protiraketovém radaru v Brdech.