Soud začal projednávat kauzu manažera ČEZu Svobody

Praha - Pražský městský soud se dnes začal zabývat případem obchodního ředitele elektrárenské společnosti ČEZ Alana Svobody. Podle obžaloby v roce 2005 jako tehdejší místopředseda představenstva ČEZu zneužil vnitřní informace firmy při obchodování s jejími akciemi, aby se obohatil. Na obchodech si měl vydělat více než 1,6 milionu korun. Údajně se tak dopustil trestného činu zneužívání informací v obchodním styku a hrozí mu 2 až 8 let vězení.

Svoboda dnes soud přesvědčoval o své nevině. „Odmítám nařčení obžaloby a prohlašuji, že jsem nevinný,“ řekl dnes před justičním senátem a dodal, že nikdy neporušil zákon.

Svoboda podle státního zástupce Drahomíra Drába nejprve 29. dubna 2005 nakoupil 7500 akcií firmy ČEZ, za jednu akcii zaplatil 394 korun. Podle obžaloby tak učinil před zveřejněním informací o hospodaření společnosti za první čtvrtletí, které prý sám znal. Výsledky firma oznámila na tiskové konferenci o několik dnů později. Podle tehdejšího vyjádření generálního ředitele firmy Martina Romana společnosti ČEZ meziročně stoupl čistý zisk o 60 procent na 4,6 miliardy korun, analytici čekali zisk okolo čtyř miliard korun.

Svoboda také tvrdil, že na obchodech nevydělal 1,6 milionu korun, ale že naopak v období do proniknutí zpráv o čtvrtletních výsledcích ČEZ na trh ztratil přes 40 000 korun a jeho ztráta se o několik dní později zvýšila na 200 000 korun. Všechny obchody s akciemi ČEZ prý nahlásil Komisi pro cenné papíry, která jeho transakce prověřovala.

Logo Skupiny ČEZ
Zdroj: ČT24