Tání zvedlo hladiny řek, povodňová výstraha trvá

Praha - Tající sníh mírně zvedl hladiny řek, vodohospodáři proto vydali výstrahu na možnost dosažení až druhých stupňů povodňové aktivity pro jih Moravy i Čech, Plzeňský kraj a Vysočinu. Intenzivní tání už od soboty způsobilo vzestupy na první a přechodně druhé stupně povodňové aktivity, a to především v povodí Dyje. V současnosti zůstává na šesti místech v povodí Dyje první stupeň povodňové aktivity označovaný jako bdělost. Voda se při dosažení prvního stupně ještě nevylévá z břehů a nepáchá žádné škody. Odborníci předpokládají, že většina řek druhý stupeň nepřekročí.

Povodňová pohotovost vyhlášená Českým hydrometeorologickým ústavem platí v Jihomoravském kraji až do úterý. První výstrahu vydal ústav už v sobotu. Vodohospodáři se vzestupem hladin počítali, a proto vytvořili rezervu ve Vranovské přehradě a na Nových Mlýnech, stejně jako jejich kolegové z ostatních povodí.

Dnes ráno Povodí Moravy evidovalo první stupeň povodňové aktivity na Dyji v Podhradí, Vranově-Hamrech, Znojmě, Hevlíně, Nových Mlýnech a v Ladné. Na Želetavce i na Rokytné v Moravském Krumlově, kde platil první stupeň o víkendu, se již situace vrátila k běžným hodnotám.

Plzeňský kraj

První, tedy nejnižší stupně povodňové aktivity zůstávají od víkendu také na čtyřech místech v Plzeňském kraji. Po tání sněhu a srážkách v minulém týdnu se zvedly hladiny všech sledovaných řek, prvního stupně dosáhla Úslava ve Ždírci a Prádle na Plzeňsku, Radbuza na odtoku z nádrže České údolí v Plzni a Berounka v Plzni na Bílé Hoře.

Královéhradecký kraj

Bdělost platí i v Královéhradeckém kraji na řece Cidlině v Novém Bydžově. V Pardubickém kraji je bdělost na Novohradce v Úhřeticích u Chrudimi. Na Cidlině vodohospodáři první stupeň vyhlásili po výrazném oteplení a tání sněhu v neděli ráno, na Novohradce v noci na dnešek. Bdělost ještě v regionu platí na Doubravě ve Žlebech na hranicích Středočeského a Pardubického kraje.

Na Novobydžovsku se z koryt vylily i některé místní potoky, žádné škody voda nezpůsobila. Vzestupy hladin v hradeckém kraji zaznamenala i většina toků na Hradecku, Jičínsku a Rychnovsku. Nikde však řeky prvního povodňového stupně nedosáhly.

1. stupeň povodňové aktivity
Zdroj: ČT24