Modernizace tratí na Vysočině bude stát přes 200 milionů

Jihlava – Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) letos vloží do údržby železničních tratí na Vysočině přes 200 milionů korun. Nejvíce peněz půjde do rekonstrukce kolejí mezi Šlapanovem a Havlíčkovým Brodem. Na této trati se již pracuje a dopravu na ní komplikují výluky. Začaly v polovině února a potrvají do 27. dubna, rekonstrukce vyjde zhruba na 270 milionů korun.

Správa železniční dopravní cesty letos na Vysočině plánuje také rekonstrukce přejezdů v Jihlavě a na trati z Horní Cerekve do Tábora. Necelých 16 milionů korun dá státní organizace na zlepšení elektrického ohřevu výhybek v Havlíčkově Brodě.

Rekonstrukce jednokolejné trati u Šlapanova začala loni, práce by měly skončit do roku 2010. Mezi Brodem a Šlapanovem se budou měnit koleje, rekonstrukce se týká i železničního spodku. Součástí projektu je oprava dvou přejezdů a rekonstrukce nástupiště v zastávce Mírovka. Kvůli přestavbě bude na této trati do 16. března výluka pouze přes den. Nepřetržitá výluka bude následovat od 17. března do 27. dubna, vlaky pak nepojedou ani v noci.

Podle mluvčího SŽDC Pavla Hally jsou peníze vyčleněné pro Vysočinu srovnatelné s řadou jiných regionů. Větší částky SŽDC vynakládá jen na modernizaci tranzitních koridorů a na zlepšení podmínek pro příměstskou dopravu hlavně u Brna, Ostravy a Prahy.