V únoru zemřelo na silnicích nejméně lidí za pět let

Praha - Podle neoficiálních předběžných statistik si letos v únoru dopravní nehody vyžádaly zatím 48 mrtvých. Ve srovnání s druhým měsícem minulého roku zemřelo na českých silnicích o 20 lidí méně. Pokud se počet výrazně nezvýší o oběti, které ještě zahynou na následky havárií ve zdravotnických zařízeních, bude to nejbezpečnější únor za posledních pět let.

Nejvíce dopravních havárií zavinili stejně jako v lednu řidiči jedoucí nepřiměřenou rychlostí. Policisté kvůli nim zasahovali u více jak čtvrtiny havárií. Zhruba 330 kolizí bylo zapříčiněno jízdou v opilosti.

Oproti loňskému roku se snížil počet dopravních kolizí. Loni za druhý kalendářní měsíc vyjížděli policisté k 11 800 haváriím, letos doposud ke zhruba 5200. Stejný pokles zaznamenala policie již v lednu, vysvětluje si to především zvýšením hranice povinné pro hlášení nehody bez zranění, která od počátku roku činí 100 000 korun.

Nejtragičtějším dnem měsíce bylo úterý 3. února, kdy na silnicích zahynulo sedm lidí. Spolu s pátkem 23. ledna se stalo také nejhorším dnem letošního roku.

Nejvíce smrtelných havárií se stalo stejně jako v lednu ve středních Čechách. Usmrceno tam bylo osm lidí. Následuje Plzeňský kraj se sedmi oběťmi. Naopak na Liberecku zemřel kvůli dopravní nehodě pouze jeden člověk.