Rotterdamská vražda zůstane zřejmě nepotrestána

Olomouc - Vražda čtyřicetiletého Ezzry Berenhart van der Eerdena v nizozemském Rotterdamu ze září 1992 zůstane zřejmě nepotrestána. Senát olomoucké pobočky Krajského soudu v Ostravě dnes totiž zprostil obžaloby z tohoto skutku šestatřicetiletého Petra Šobáně z Přerova. Rozsudek není pravomocný, státní zástupce Lev Novák si ponechal lhůtu pro podání odvolání. Obžalovanému hrozilo až patnáctileté vězení.

„Pan Šobáň je jedním z důvodně podezřelých, ale okruh nepřímých důkazů, které na něho ukazují, není ucelený. Proto jsme ho zprostili obžaloby, neboť se nepodařilo prokázat, že skutek spáchal. Soud k tomuto závěru nedospěl s jistotou, pouze vyhodnotil pochybnosti ve prospěch obžalovaného,“ odůvodnil rozsudek předseda senátu Vladimír Hendrych.

Podle něho byla jedním z nepřímých důkazů například přítomnost krve poškozeného na Šobáňově oblečení. „Obžalovaný to sice nějak vysvětlil, soud o tom má ovšem pochybnosti,“ dodal Hendrych.

Možných vrahů je více, možná drogový dealer

Nepříznivé důkazní situace si byl vědom i státní zástupce, který stejně jako obhájkyně navrhl zproštění viny. Lhůtu pro podání odvolání si prý ponechal kvůli tomu, že se odklonil od původního návrhu, což musí zdůvodnit nadřízenému. Šobáň se práva na odvolání vzdal. „Pevně jsem věřil, že to dobře dopadne,“ řekl po vynesení rozsudku novinářům.

Soud již před časem pravomocně zprostil viny Šobáňova někdejšího spoluobviněného v kauze Ondřeje Neulse, třetí z původně obviněných mužů Jan Lepš během trestního řízení zemřel. Podle soudů byl Neuls v době vraždy již na cestě z Rotterdamu. Muž, který vypovídal na minulém hlavním líčení jako svědek, označil za pravděpodobného viníka vraždy právě Lepše. Podle něho však není vyloučeno, že by poškozeného, který byl údajně závislý na drogách, připravil o život některý drogový dealer.

Podle obžaloby napadl Šobáň společně s dalším mužem majitele bytu, u kterého několik měsíců žili, opakovanými údery do obličeje. Poté mu spoutali nohy a ruce za zády a do úst mu dali roubík. Muž se pak udusil. Šobáň u soudu už dříve odmítl vypovídat. Ve svých výpovědích z roku 1992 však jakýkoliv podíl na vraždě popřel, zopakoval to i dnes.

Šobáň dlouho líčení unikal 

Do Nizozemska se dostal s Neulsem v roce 1992 ve snaze najít si tam práci. Marně ji prý hledali v Haagu, Rotterdamu, ale i v Dánsku. Bydleli přitom u van der Eerdena v Rotterdamu. Podle Šobáně jej Češi našli v září 1992 zakrváceného v bytě poté, co se vrátili z města. Objevili ho údajně zakrytého pod matrací se znetvořeným obličejem. Z místa činu utekli.

Šobáň strávil dva roky ve vazbě a nakonec musel být propuštěn. Poté utekl a zadržen byl až v USA, kde policisté zjistili, že je na něho vydán mezinárodní zatykač. V komplikované kauze vypovídala řada svědků z ČR, soud předvolával také svědky ze zahraničí. Většině se ale nepodařilo obsílku doručit, zbylí nedorazili. Soudce tak přečetl jejich výpovědi na nizozemské policii, ani ty však k usvědčení obžalovaného nepomohly.