Soud zprostil obžaloby policistu, který údajně kryl podvod kolegy

Ostrava - Odvolací senát ostravského krajského soudu dnes zprostil obžaloby policistu Tomáše Zelinku, který podle státního zástupce kryl pojišťovací podvod policisty. Podle soudkyně se Zelinka křivou výpovědí nedopustil trestného činu - přitom soud nižší instance už dvakrát policistu uznal vinným a vyměřil mu devítiměsíční podmíněný trest.

Mluvčí soudu odůvodnila rozhodnutí tím, že ten, kdo se podvodu dopustil, byl odsouzen - i bez výpovědi Zelinky. 

Celá kauza se odehrála na podzim roku 2004. Tehdy Zelinkův dnes už bývalý kolega havaroval své soukromé auto. Nehodu se snažil utajit a ještě před tím, než kolizi ohlásil, vyřídil si havarijní pojistku. Tu pak uplatnil na nabouraný vůz. Za to byl odsouzen a společně s ním čelil obžalobě z pojistného podvodu i majitel servisu, který měl automobil opravovat.

Do případu se během procesu zapletl i Zelinka. Svou výpovědí v přípravném řízení a později i před soudem potvrdil verzi kolegy, že auto bylo havarované až po uzavření pojistné smlouvy. To ale podle okresního soudu nebyla pravda, a proto byl Zelinka obviněn z křivé výpovědi. Soud uvedl, že jeho výpověď je nevěrohodná a vedena snahou pomoci blízkému kolegovi. Na základě těchto důkazů byl pak dvakrát odsouzen.