Obnovený je provoz na rychlostní silnici do Jablonce

Liberec - Silničáři obnovili odpoledne provoz na čtyřproudé rychlostní komunikaci z libereckých Kunratic do Jablonce nad Nisou. Vozovka sloužila během mistrovství světa v klasickém lyžování jako hlavní záchytné parkoviště a její uzavření mělo ochránit město před dopravním kolapsem, uvedl mluvčí libereckých technických služeb Michal Buzek.

Podle informačních materiálů měla uzavírka skončit už v neděli. Manažer pro dopravu Tomáš Pochop odhadoval, že odstranění betonových zátarasů, dopravních značek a úklid vozovky může trvat až do středy.

Podle Buzka je Liberec opět zcela průjezdný, většina zákazů vjezdů zmizela se silnic už v neděli večer. Likvidace všech dočasných značek skončí ve čtvrtek, od čtvrtka bude normální provoz také na příjezdu do Liberce po rychlostní komunikaci R35 od Prahy. Zatím se tam jezdí v jednom jízdním pásu s omezením maximální povolené rychlosti. Omezení znemožňuje při příjezdu odbočení do Doubí.

Na silnici na Jablonec bylo záchytné parkoviště pro 4000 aut. Podle Tomáše Pochopa byla jeho kapacita využitá během mistrovství jen asi z jedné třetiny. Více aut tam parkovalo jen dvakrát, a to během zahajovacího ceremoniálu a při pátečním štafetovém závodu mužů. Obsazeno bylo v té době asi 70 procent.