VZP se ohradila proti Rathovým výhružkám

Praha - Všeobecné zdravotní pojišťovna se ohradila proti výrokům středočeského hejtmana Davida Ratha (ČSSD) na adresu pojišťoven, které pronesl v souvislosti s kontrolami placení poplatků ve středočeských nemocnicích. Rath totiž pohrozil, že nechá ředitele pojišťoven po případném návratu ČSSD do vlády odvolat, pokud dají středočeským nemocnicím pokutu za nevybírání poplatků.

„Správní rada Všeobecné zdravotní pojišťovny se zásadně ohrazuje proti veřejně prezentovaným výhrůžkám hejtmana Středočeského kraje Davida Ratha vůči managementu VZP,“ uvedl mluvčí VZP Jiří Rod. Podotkl, že dodržování zákona o všeobecném zdravotním pojištění, včetně jeho kontrolních a sankčních zmocnění, je základní povinností ředitele každé zdravotní pojišťovny. „Správní rada proto podporuje postup vedení VZP v souladu se zákonem vůči všem delikventům,“ uzavřel mluvčí.

ČSSD, která vyhrála krajské volby, v duchu předvolebního slibu zrušila vybírání poplatků v krajských zdravotnických zařízeních. Zdravotní pojišťovny ale považují nevybírání regulačních poplatků na rozdíl od ČSSD za porušení zákona, který jasně stanoví, kdo poplatek hradí a kdo jej vybírá. Počátkem února se dohodly s ministryní zdravotnictví Danielou Filipiovou (ODS) na zahájení správních řízení v krajských nemocnicích. Musejí tak postupovat ze zákona; sankce za nevybírání poplatků může činit až 50.000 korun a pojišťovna ji může uložit opakovaně.