Na pěti řekách platí první stupeň, ve dvou voda klesla

Praha - První stupeň povodňové aktivity, který vodohospodáři vyhlásili na některých řekách kvůli výraznému oteplení a tání sněhu, stále platí na Dyji, Novohradce, Doubravě, Berounce a Úslavě. Situace se během dnešního dne zlepšila na Cidlině a Radbuze. Předpověď pro následující dny je příznivá, toky by se více rozvodňovat neměly.

Na šesti místech na řece Dyji přetrvává první stupeň povodňové aktivity znamenající bdělost. Mírně se zvyšuje také průtok řeky Moravy ve Strážnici. Podle vodohospodářů je ale situace klidná. Hladina Dyje se zvýšila kvůli předpouštění Vranovské přehrady a nedalekého vodního díla Nové Mlýny. Vodohospodáři se tak připravují na tání a déšť. Vodohospodáři však věří, že se vše obejde bez komplikací.

V Plzeňském kraji je první stupeň od víkendu vyhlášen na Berounce na Bílé Hoře v Plzni a Úslavě ve Ždírci na Plzeňsku. Pod hranici prvního stupně od rána klesla Radbuza na odtoku z nádrže České údolí v Plzni a Úslava v Prádle na Plzeňsku. Podle vodohospodářů by mohla Berounka ještě dnes klesnout pod první stupeň.

Dostatečné rezervy jsou také ve všech přehradách. Například vodní nádrž Hracholusky už několikrát v minulosti Plzni pomohla. Umí zastavit rozvodněnou Mži do té doby, než odteče kulminující Radbuza, a tak se na soutoku nepotkají dvě rozvodněné řeky. Berounka díky tomu může mít přijatelný průtok.

První stupeň povodňové aktivity platil dnes odpoledne na východě Čech již jen na Novohradce v Úhřeticích u Chrudimi. Na Cidlině v Novém Bydžově první stupeň odpoledne opadl. Bdělost ještě v regionu platí na Doubravě ve Žlebech na hranicích Středočeského a Pardubického kraje. Vyplývá to z informací podniku Povodí Labe na jeho webových stránkách.

V úterý by již srážky překvapit neměly 

V úterý by mohlo pršet jen místy nebo by se mohly objevit přeháňky. Mírně zvedat by se tak mohla hladina Labe v Přelouči a Brandýse nad Labem a na Berounce v Berouně. Vzestup se dá očekávat i na Vltavě u přehrady ve Vraném, v Praze Chuchli a na Labi v Mělníku, Ústí a Děčíně. Vodohospodáři se vzestupem hladin ale počítali, proto vytvořili v řadě nádrží rezervu.

Český hydrometeorologický ústav již o víkendu vyhlásil pro Vysočinu, Plzeňský, Jihočeský a Jihomoravský kraj povodňovou pohotovost, která by měla platit do úterního odpoledne. Voda se při dosažení prvního stupně ještě nevylévá z břehů a nepáchá žádné škody. Meteorologové přesto lidem radí, aby sledovali aktuální zpravodajství televize, rozhlasu nebo internetové stránky ČHMÚ.