Strážníci možná budou měřit rychlost i v neoznačených úsecích

Praha - Z novely silničního zákona chce ministr dopravy Petr Bendl (ODS) vypustit pasáž, která městským strážníkům umožňuje měřit jen na místech, označených tabulemi. Tato povinnost platí od nového roku. Městská policie kvůli nejasnému značení v krajích většinou radši rychlost neměří. Vzorové cedule už ministerstvo dopravy zahrnulo do nové vyhlášky.

Ministr dopravy chce situaci na měřených úsecích zjednodušit. Podle Bendla by úseky značené nebyly a nebo by je označovala pouze jedna značka, která upozorňuje na začátek měřeného úseku. Podle expertů na dopravu stačí, aby každý řidič dodržoval zákon.

Změnu chce ministr dopravy prosadit do novely o provozu na pozemních komunikacích, která je nyní ve sněmovně. Ze silnic by pak tyto značky mohli zmizet nejlépe v polovině roku, případně až příští rok v lednu. „Já věřím, že zdravý rozum v tomto ohledu zvítězí,“ doplnil Bendl.

V Praze i Pardubicích snahu ministra vítají. Změna by podle nich měla přijít rychle. V metropoli je 100 rizikových míst, teď měří jen na 16. V Pardubicích, kvůli nejasné podobě značky neměří vůbec. Mobilní radary jsou podle nich zbytečně mimo provoz.

„Tam, kde ta cedule není, tak se naopak ta rychlost zvyšuje. A my když jsme chtěli ochraňovat ty řidiče, dělali jsem to na těch místech, kde to mělo smysl,“ uvedl ředitel pardubické městské policie Petr Kvaš. 
 
Pro strážníky je obtížné převážet cedule z místa na místo, a proto neměří rychlost na všech rizikových místech. Ministerstvo dopravy nyní nabízí řešení. Rozhodlo se zadat přípravu i menšího rozměru značky. Obce budou moci využívat dva rozměry značek.

Strážníci by rychlost mohli měřit na více úsecích už od dubna, kdy by měla začít platit nová vyhláška ministerstva dopravy. Města a obce si ale cedule musejí nechat vyrobit a zaplatit.