Podle většiny Čechů nejsou národní zájmy v rozporu s EU

Praha - Šedesát pět procent Čechů nesouhlasí s názorem, že by národní zájmy České republiky byly v rozporu se zájmy Evropské unie. 12 procent obyvatel toto tvrzení naopak rezolutně odmítá. Při svém týdenním průzkumu to zjistila agentura Stem. Ptala se přitom téměř třinácti set obyvatel z různých koutů země.

Názor na nesoulad národních a unijních zájmů mírně převládá pouze mezi sympatizanty komunistů. Příznivci koaličních stran a sociální demokracie naopak rozpornost těchto zájmů většinou popírají. „U komunistů je nejčastější odmítání našeho členství v EU nebo skeptický vztah k EU. To je také příčinou toho, proč si myslí, že ty zájmy jsou v rozporu,“ dodal sociolog z agentury STEM Stanislav Hampl.

„Rozpor mezi zájmy Evropské unie a České republiky vidí častěji lidé starší, lidé s nižším vzděláním a politicky orientovaní spíše doleva,“ řekl ČT Hampl. Vůči unii jsou pozitivně naladění spíše mladší lidé, dobře materiálně zajištění, s vyšším vzděláním a pravicově orientovaní.

Pro pětinu populace je přijatelné členství v unii, i když jsou přesvědčeni, že určité rozpory mezi zájmy Česka a EU existují. Osm procent lidí sice nesouhlasí s členstvím v EU, přesto nespatřuje rozpory mezi národními a unijními zájmy.

Vydáno pod