Policisté při celorepublikovém zátahu už zkontrolovali tři tisícovky cizinců

Praha - Cizinecká policie rozjela v ranních hodinách celorepublikovou kontrolní akci. Je to první velká kontrola zahraničních dělníků od 16. února, kdy vláda schválila program Dobrovolných návratů cizinců do jejich vlasti. Policisté zkoumali nejen doklady a povolení k pobytu, ale také informovali cizince o tom, že jim Česko pomůže vrátit se domů. Z 3000 zkontrolovaných lidí jich 170 nemělo dokumenty v pořádku, s želízky na rukou skončilo pět celostátně hledaných.

Policejní manévry začaly v Praze v půl šesté na autobusovém nádraží Florenc. Kontroly se odehrály především ve vestibulu metra. Během hodiny a půl policisté na služebny převezli kvůli zjištění totožnosti deset lidí. Potom strážci zákona zamířili k pražskému Výstavišti, které je vyhlášené tím, že se tam dá sehnat práce na černo. I tam měli cizinci největší problémy s doklady. Jeden muž měl třeba pas ofocený na obyčejném papíru, prý že může dodat originál do půl hodiny. Nakonec skončil s dalšími sedmi na policejní služebně.

Cílem razie byly i autobusové zastávky Palmovka a Holešovice. Celkem v Praze a středních Čechách zkontrolovali policisté 450 lidí z ciziny. Tři lidé budou vyhoštěni, jeden se dopustil trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí a na dalšího byl vydán příkaz k zatčení. 

Plzeňsko a Karlovarsko: kontrola postihla přes 500 lidí

Na Plzeňsku a Karlovarsku neuniklo policejním kontrolám přes 500 cizinců, kteří se dopustili celkem dvaceti čtyř přestupků. Šlo hlavně o neoznámenou změnu pobytu a chybějící doklad o zaplaceném zdravotním pojištění. Ukrajinec s propadlým vízem byl vyhoštěn z ČR. Policisté se tady zaměřili hlavně na ubytovny a také parkoviště a vozidla. Například na ubytovně v Dnešicích dostali téměř všichni ubytovaní pokuty. Kromě kontrol i tady policisté informovali cizince o tom, že jim česká vláda pomůže vrátit se zpět do vlasti. Ti o to ale většinou nestojí - kvůli tomu, aby mohli pracovat v Česku, se často hodně zadlužili. Po dnešní razii se v těchto regionech do projektu Dobrovolného návratu přihlásilo víc jak deset cizinců, hlavně Mongolů a Vietnamců. Cizinecká policie kontroluje cizince také v dalších částech republiky.

Policie kontroluje i informuje 

Muži zákona kontrolují hlavně osobní doklady, propadlá víza, povolení k pobytu, ale také zahraniční pracovníky informují. Při ztrátě zaměstnání nebo kritické životní situaci mohou totiž dělníci od České republiky dostat v rámci programu Dobrovolný návrat 500 eur (kolem 14 000 korun) a letenku zpátky domů. Policisté rozdávali informační letáky v sedmi jazycích. Doposud využilo této nabídky 549 dělníků a zhruba 130 z nich se už do své vlasti vrátilo. Ministerstvo vnitra slíbilo letenku a příspěvek pro první dva tisíce zájemců.

Akce probíhala v průběhu celého dne a trvala více než 8 hodin. POdle policistů skončila úspěšně - jen v Plzni požádalo o dobrovolný návrat domů 12 Mongolů a jeden Vietnamec.

Podle ministerstva vnitra může přijít do března o práci 12 000 cizinců. Do
půlroku vyprší pracovní povolení 68 000 cizinců. Kabinet se rozhodl také
omezit udělování dlouhodobých víz a důkladněji kontrolovat agentury
zaměstnávající cizince v ČR. O práci v ČR přicházejí především lidé z
Vietnamu, Mongolska, Ukrajiny a Moldavska.