Karlovy Vary mohou opět nakládat se svým majetkem

Karlovy Vary - Karlovy Vary mohou opět volně nakládat se svým majetkem, který městu zablokoval soud kvůli rok a půl starému sporu o podání informací od stavebního úřadu. Majetek prý nikdy zcela zablokován nebyl. Město se přesto hodlá kvůli tomuto případu soudit a podalo odvolání. Náměstek primátora Tomáš Hybner potvrdil, že podle právního rozboru nebyl postup uplatněný vůči městu zcela relevantní.

Majetek města v hodnotě 11 miliard korun nebyl podle Hybnera v tomto případě nikdy zcela blokovaný. Magistrát sice obdržel 16. února návrh na exekuci a neměl dělat majetkové převody, ale nikdy nebyla na katastrálním úřadu uplatněná takzvaná plomba. Právě ta znemožňuje jakékoliv převody a pohyby s majetkem. V současnosti je situace opět v normálu.

Do problémů se město dostalo kvůli informacím, které požadoval v červenci 2007 zástupce žadatelů Tomáš Pecina. Tehdy se ptal, kdo je v konkrétním případě stavebníkem, jestli stavební úřad stavbu kontroloval a jaká porušení předpisů zjistil. Informace nedostal ani po urgencích. „Ze stanoviska právníka ale vyplynulo, že měl být zvolen jiný postup než exekuce a blokování majetku,“ uvedl primátor Werner Hauptmann.

Město veškeré podklady a informace žadatelům už poskytlo a oni s jejich rozsahem souhlasili. Zaplatilo i exekuční poplatky 10 835 korun. Tuto částku město nyní vymáhá od pracovníka stavebního úřadu. Nedodržel lhůtu stanovenou Krajským úřadem Karlovarského kraje pro odevzdání materiálů. „Úředník dlouhodobě odvádí dobrou práci. Ale tady pochybil, a tak chceme, aby náklady na exekuci uhradil,“ poznamenal primátor.

Karlovy Vary se nedostaly do problémů spojených s exekucí a blokováním majetku poprvé. V roce 2007 ho exekutor zablokoval kvůli částce 8 700 korun, kterou mělo město zaplatit, ovšem kvůli chybě advokátní kanceláře to včas neudělalo. Blokace majetku trvala několik dní.