Nejvyšší soud zamítl Pospíšilovu stížnost v kauze Chvalovský

Praha - Trestní kauza bývalého šéfa Českomoravského fotbalového svazu Františka Chvalovského a pětice manažerů se s definitivní platností vrací žalobcům k došetření. Rozhodl o tom Nejvyšší soud, který zamítl stížnost pro porušení zákona, kterou v roce 2007 podal ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS). Pospíšil stížnost podal na podnět žalobců, kterým se nelíbilo, že soudy vrátily obžalobu kvůli údajně stamilionovým úvěrovým podvodům k došetření už třikrát. Nyní budou muset spis doplnit znovu.

„Stížnost pro porušení zákona jsme zamítli. Věc jsme vrátili k došetření a doplnění spisového materiálu,“ uvedl mluvčí soudu Petr Knötig. NS se podle něho zabýval i návrhem jednoho z obviněných na zastavení stíhání kvůli údajně nepřiměřené délce řízení, o tom ale nerozhodl. „Státní zástupce bude sám rozhodovat, zda jsou důvody pro zastavení trestního stíhání, či zda věc doplní a podá obžalobu,“ řekl mluvčí.

Bývalý fotbalový boss a pět manažerů firem Satrapa a Českomoravská agrární společnost čelí obvinění, že připravili Komerční banku o zhruba 1,5 miliardy korun. Půjčené peníze podle státního zástupce nepoužili na nákup zemědělských produktů, jak bylo s bankou dohodnuto, ale na splácení předchozích dluhů. Obviněným hrozí pět až 12 let vězení.

První obžaloba dorazila k soudu už v květnu 2002. Tehdy soud žalobci mimo jiné uložil vypracovat další znalecký posudek. Druhou obžalobu soudy vrátily k došetření v březnu 2005, třetí v květnu 2007. Pospíšil pak podal stížnost pro porušení zákona kvůli tomu, že podle něho nebyl k vrácení obžaloby státnímu zástupci důvod.