Vrchní soud zrušil verdikt v kauze „justiční mafie“

Praha - Pražský vrchní soud zrušil rozhodnutí ve sporu Marie Benešové proti Renatě Vesecké a dalším vysokým justičním představitelům, podle kterého se exministryně spravedlnosti Benešová nemusí omlouvat za výrok o justiční mafii. Případ se tak nyní vrací zpět ke krajskému soudu. Informaci přinesl server Lidovky.cz. Vrchní soud odmítl oficiálně potvrdit, že rozsudek Krajského soudu v Praze zrušil. Údajně se tak mělo stát už 23. února.

Mluvčí soudu Jan Fořt se ČT odmítl ke kauze vyjádřit, sdělil pouze spisovou značku případu, pod kterou lze výsledek jednání soudu najít na internetovém systému Infosoud, který centrálně registruje všechna soudní jednání v Česku. „Rozhodnutí soudu I. stupně zrušeno a věc vrácena soudu I. stupně k novému projednání,“ objeví se po zadání značky, služba je ale v současné době nedostupná a důvody, proč vrchní soud verdikt zrušil, zatím známé nejsou.

Benešová se před časem vyjádřila o skupině kolem Vesecké v souvislosti s vyšetřováním kauzy Jiřího Čunka jako o justiční mafii. Kvůli jejímu výroku ji tehdy kromě Vesecké zažaloval také její náměstek Karel Černovský, Libor Grygárek, šéf jihomoravských státních zástupců Petr Coufal, žalobce Arif Salichov, místopředseda Nejvyššího soudu Pavel Kučera a bývalý ministr spravedlnosti Pavel Němec.

Soudce Vojtěch Cepl mladší ale u soudu uvedl, že šest vysokých představitelů justice do vyšetřování neoprávněně zasahovalo. Rozhodl proto, že se jim stínová ministryně spravedlnosti, s výjimkou náměstka pražského vrchního žalobce Libora Grygárka, nemusí za výrok omlouvat.

Hlavním důvodem k obnovení spekulací o ovlivňování Čunkovy kauzy se stala výpověď ostravské krajské státní zástupkyně Zlatuše Andělové. Ta mimo jiné uvedla, že po ní místopředseda Nejvyššího soudu (NS) Pavel Kučera požadoval, aby protahovala trestní řízení v Čunkově případu. Popsala schůzky, kterých se kromě Kučery většinou účastnili i Vesecká a bývalý ministr spravedlnosti Pavel Němec a jejichž tématem byla právě kauza lidoveckého předsedy. Na jedné z nich jí měl Kučera říct, že „nezávislost justice musí ustoupit politickým zájmům“.

Soudce Vojtěch Cepl mladší čte rozsudek v kauze žaloby vysokých představitelů české justice na Marii Benešovou.
Zdroj: ČT24