Začíná výluka mezi Břeclaví a Valticemi i Rakouskem

Břeclav – Z břeclavského železničního nádraží nebudou do června jezdit osobní vlaky ve směru na Valtice a Vídeň. Důvodem je výměna kolejí na železničním mostu přes řeku Dyji, který leží na trojkolejné trati spojující Břeclav s pohraničním Bernharddthalem i se stanicí Boří Les na trati do Valtic. Osobní vlaky budou po dobu výluky nahrazeny autobusy. Vlaků kategorie Eurocity se stavba dotkne jen ve třech dnech, tehdy pojedou z Břeclavi do Vídně přes Devínskou Novou Ves podobně jako při povodních v roce 2006. Cesta tak bude trvat asi o hodinu déle.

Trať mezi Břeclaví a Valticemi bude zcela uzavřena od 4. do 17. března a poté od 20. května do 5. června. Regionální vlaky budou během výluky nahrazeny autobusy. Autobusy budou kromě obou železničních stanic zastavovat také na zastávce Integrovaného dopravního systému v Břeclavi-Poštorné u kostela a ve Valticích u Besedního domu.

„Ve směru na Vídeň potrvá výluka bez přestávky od 4. března do 5. června. Omezení se ale týká pouze osobních vlaků,“ upozorňuje Šubová. Náhradní autobusová doprava bude fungovat mezi Břeclaví a rakouským Bernhardsthalem, kde cestující přesednou na vlak do Vídně.

Expresní vlaky kategorie Eurocity budou i nadále jezdit podle platného jízdního řádu. „Výjimkou bude 10. a 17. březen a 11. červen, kdy celkem sedm vlaků pojede z Břeclavi do Vídně oklikou přes stanici Devínská Nová Ves ve Slovenské republice,“ řekla Šubová. Cestující by proto v těchto dnech měli počítat se zhruba hodinovým zpožděním.