Automobilky čelí krizi novinkami i úspornými vozy

Ženeva - Pro veřejnost se zítra otevřou brány ženevského autosalonu. Automobiloví výrobci se rozhodli čelit ekonomické krizi a na výstavě nabízejí i nové modely, které slibují levnější a ekologičtější provoz. Ekologická auta mají v Ženevě svůj vlastní pavilon. Hybridní vozy nabízí prakticky každá automobilka. Nastupuje už i nová generace hybridů, samotný elektromotor pohání auto a benzinový motor vyrábí elektřinu.

Mnoho výrobců přišlo s koncepty nebo již hotovými elektromobily. Vozidlo připojitelné do elektrické zásuvky předvedly například Opel, Toyota, Peugeot, Mini, Smart nebo indická Tata. BMW představila program EfficientDynamics, v rámci kterého zavádí úspornější a ekologičtější pohonné jednotky. Od roku 1995 firma snížila průměrnou spotřebu u celého výrobního programu o čtvrtinu.

Vedle ekologických projektů si ale výrobci připravili i řadu novinek pro milovníky rychlé jízdy. Výrobce Mini přišel s dosud nejvýkonnějším modelem John Cooper Works Convertible. Kabriolet s výkonem 211 koní dokáže jet rychlostí až 235 kilometrů za hodinu. Audi zase svým modelem TT RS ohlásila návrat k pětiválcovým motorům. Na trh by měl přijít v září. Další novinkou od Audi byl kabriolet S5.

V druhém pololetí do Česka zamíří rovněž nový Volkswagen Polo páté generace. Ten si v Ženevě rovněž odbyl světovou premiéru, stejně jako dalších zhruba 120 světových a evropských novinek.

Zajímavostí je i auto na stlačený vzduch jedné francouzské firmy. Vozidlo se brzy dostane do výroby a zákazníky by mělo stát 3 500 euro. Licenci na výrobu pro Indii koupil Ratan Tata.

Indická automobilka Tata rovněž oznámila, že chce v roce 2010 nebo 2011 prodávat v Evropě inovovanou verzi svého levného automobilu Nano pod označením Europa. Vůz by měl plnit evropské emisní i bezpečnostní standardy. Jeho výroba pro indický trh startuje tento měsíc.