Policie při kontrole cizinců nalezla v chebském baru drogy

Cheb - Policie v úterý večer nalezla v jednom z pokojů chebského baru Santiago bílou krystalickou látku, pravděpodobně pervitin či heroin. V pokoji policisté objevili také zbraň. Návštěva podniku byla součástí celostátní akce Doprovod, kdy policie kontrolovala cizince, zda nejsou na území ČR nelegálně a jakým způsobem využívají dobrovolné odchody z Česka. Policie nalezenou látku poslala na expertizu. Pro drogu si do bytu pravděpodobně chodily především prostitutky z ulice.

Cizinecká policie chtěla zkontrolovat Vietnamce, který obývá jednu z místností pod barem. Policisty do pokoje pustil majitel domu, vietnamský nájemník tam ale už v tu chvíli nebyl. „Našlo se více igelitových sáčků s neznámou krystalickou látkou a plynová pistole,“ dodal Pavel Šrajber z cizinecké policie Plzeň.

Ubytovací část baru s hernou má asi šest pokojů, které využívají především cizinci nebo prostitutky. Podobných barů a domů jsou v Chebu desítky. Přes den je v jejich okolí klid, ale v noci jsou velmi rušné. Podle policie slouží jako centra prostituce. Chebští kriminalisté se domnívají, že by provozovny měly častěji kontrolovat úřady, například hygiena nebo živnostenský úřad.

Vyhlášku na omezení provozní doby barů ministerstvo odmítlo

Starosta Chebu Jan Svoboda si ale nemyslí, že by to pomohlo: "Pokud se dělá přepadová akce, tak je to asi za jiných okolností, než když přijde normální kontrola ze živnostenského úřadu. Situaci by podle něj vyřešila změna zákonů a hlavně větší pravomoci policie.

V jednom z podobných barů nedávno policie objevila nevěstinec řízený Vietnamci, v jiném domě měla základnu skupina, která nabízela k sexu děti, později se ovšem ukázalo, že šlo o volavky, které měly přitáhnout pedofily. Město je vůči podobným aktivitám poměrně bezradné. Byla vydána vyhláška, která omezuje provozní dobu barů. Ministerstvo vnitra ji ale odmítlo.

Bar
Zdroj: ČT24