Člen ždírecké ODS odvolán kvůli obvinění z přípravy dvojnásobné vraždy

Havlíčkův Brod/Praha - Předseda místního sdružení ODS ve Ždírci nad Doubravou Josef Musil byl kriminalisty obviněn z přípravy dvou vražd. Podle Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu chtěl osmačtyřicetiletý Musil zlikvidovat své bývalé obchodní partnery z východních Čech, a za dva miliony korun si proto najal muže z východního Slovenska, který měl oba podnikatele zavraždit. Místní organizace občanských demokratů jej dnes večer odvolala. Pokud se Musilovi vina prokáže, nezůstane ani členem ODS. Společně se Slovákem mu hrozí až patnáct let vězení.

Předseda žďárecké ODS a bývalý zastupitel Musil podniká ve finančním a realitním poradenství. Vedle toho jeho rodina pronajímá několik bytů v domě v Chrudimské ulici, který dříve patřil radnici a v němž má obviněný kancelář.

Podle policie chtěl připravovanou vraždou odstranit nepohodlné svědky. Ti mohli pomoci při vyšetřování jiné trestné činnosti. I občané Ždírce se shodují, že Musilova podnikatelská činnost se pohybovala na hraně zákona. „Snad měl v nepořádku finanční záležitosti, problémy s bývalou firmou, ale nikoho rozhodně nezastřelil, nezabil,“ řekl starosta Ždírce Jan Martinec.

Ždírečtí popisují Musila jako příjemného, energického a nadprůměrně angažovaného člověka. Podle tamního faráře Gabriela Burduje Musil aktivně podporoval farnost a zasazoval se o vybudování kaple v obci. „Posunul to dál, byl takovou hybnou pákou, měl zájem,“ řekl Burdej.

Celostátní vedení partaje nechalo kroky proti předsedovi ždírecké organizace na jejích členech, a to jej z jeho funkce odvolalo. „Předpokládám, že členové místního sdružení ve Ždírci jsou dostatečně kultivovaní a inteligentní, aby se s ním vyrovnali sami,“ řekl první místopředseda strany David Vodrážka. „Já za sebe říkám, padni komu padni. Jestli se někdo chová takovýmto způsobem, pak je třeba použít tvrdé tresty,“ dodal další místopředseda strany Petr Bendl.

Josef Musil (úplně vpravo)
Zdroj: ČT24