Navrátilce z Afghánistánu přivítal ministr Schwarzenberg

Praha - Český provinční rekonstrukční tým (PRT) slaví rok svého působení ve východoafghánské provincii Lógar. Při té příležitosti se někteří jeho představitelé vrátili z Afghánistánu do Česka. Jejich zkušenosti s revitalizací životních podmínek obyčejných lidí si vyslechl ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, který přivítal navrátilce při slavnostní audienci v Černínském paláci. Bezpečnostní expert českého rekonstrukčního týmu Libor Stejskal zhodnotil význam mise v rozhovoru pro ČT sdělením, že obyčejní Afghánci si rozvojové projektové činnosti české mise velice váží.

Česká republika investovala v afghánské provincii Lógar již 150 milionů korun. Jednotka PRT v Afghánistánu dokončila 14 konkrétních projektů, mezi které patří stavba škol pro 12 tisíc dětí, dostavba 2 nemocnic nebo oprava zavlažovacích systémů. Tyto projekty přináší kromě regionálního rozvoje také pracovní příležitost pro téměř 1000 místních obyvatel. Jejich plat činí přes 4 dolary denně, což je nadstandardní výdělek v zemi, kde polovina lidí přežívá s méně než jedním dolarem denně. „My se budeme snažit pomáhat i nadále a prostřednictvím našich projektů nezůstat jen u tisíce zaměstnaných,“ sdělil ČT vedoucí civilní části PRT Lógar Václav Pecha.

Bezpečnostní expert PRT Libor Stejskal:

„Normální lidé v Afghánistánu s Talibanem příliš nesympatizují.“

Lidé v provincii podle Libora Stejskala velmi oceňují činnost českého týmu. „To přijetí je vždy velmi přátelské, velmi vřelé, nikdy jsme se nesetkali s odmítnutím, pouze v naprosto výjimečných případech se dozvíme, že ve vesnici nejsme vítáni,“ popsal situaci v Lógaru bezpečnostní expert týmu. Podpora Talibanu mezi obyčejnými obyvateli je podle jeho slov spíše sporadický jev. Ze Stejskalových slov vyplývá, že muž v turbanu se samopalem typu kalašnikov je spíše stereotyp. Tyto povstalce lze totiž v Afghánistánu potkat velmi zřídka, protože žijí skrytým životem.

Základním předpokladem pro práci týmu je podle Stejskala porozumění místní kultuře: „Úplně stačí obyčejná zdvořilost, obyčejná slušnost… a každý, kdo je trochu vnímavý a citlivý, zvládne komunikaci s místními bez potíží.“

  • Libor Stejskal autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/716/71550.jpg
  • Český rekonstrukční tým autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/264/26366.jpg