„Údajný“ pád laviny šetří policie

Špindlerův Mlýn - Trutnovská policie prošetřuje úterní cvičení záchranářů v Krkonoších, respektive výměnu informací mezi policií a horskou službou. Policie totiž nevěděla o tom, že jde o cvičení, a médiím mylně tvrdila, že lavina v oblasti Bílého Labe zavalila tři lidi. Je tedy možné, že došlo k šíření poplašné zprávy. Horská služba tvrdí, že složky integrovaného záchranného systému informovala o cvičení předem a stala se chyba při komunikaci.

„Potřebovali jsme zjistit schopnost aktivovat jak zaměstnance horské služby, tak dobrovolnou členskou základnu do záchranné akce, proto o tom nikdo nevěděl,“ vysvětlil ve Studiu ČT24 náčelník Horské služby ČR Jiří Brožek. Sám prý neví, proč média začala horskou službu bombardovat dotazy ohledně pádu laviny, podle něj je možné, že například někdo odposlouchával její radioprovoz. Sama horská služba žádnou zprávu o tom, že spadla lavina, médiím neposkytla, a proto Brožek spekulace o šíření poplašné zprávy odmítá. Vyhodnocení cvičení zatím stále probíhá, podle Brožka se ale ověřilo, že zhruba do půl hodiny od nahlášení byli první záchranáři na místě fiktivního neštěstí, zhruba do hodiny tam bylo 20 záchranářů se psy a do hodiny a tři čtvrtě bylo na místě 70 českých a 15 polských záchranářů. 

„Na počátku byl dobrý úmysl horské služby udělat skutečně naprosto ostré cvičení, aby to nikdo nevěděl. Otázka je, jestli to bylo šťastné. Nesmí se z toho stát tradice, aby se to opakovalo,“ řekl ČT ministr pro místní rozvoj Cyril Svoboda.

Chyba byla zřejmě v komunikaci 

Náčelník horské služby v Krkonoších Adolf Klepš tvrdí, že kromě zdravotníků informovali předem o akci také hasiče. „Vzhledem k tomu, že policie je součástí Integrovaného záchranného systému, tak jsme předpokládali, že se to policie dozví. K tomu nedošlo a někde je chyba, ale není na naší straně,“ řekl Klepš. Podle něj bude nutné interně prověřit fungování komunikace mezi jednotlivými složkami záchranářů. „Je dobře, že se to stalo. Je to jedna z dalších zkušeností, kterou z cvičení máme,“ řekl Klepš.

Horská služba podle něj chtěla, aby cvičení bylo co nejvíce věrohodné, proto médiím její zástupci téměř dvě hodiny neřekli, že mají cvičnou akci. „Až do finále to proběhlo jako ostrá akce, až poté jsme pád laviny v médiích dementovali,“ řekl Klepš. Podle něj by zveřejnění informace o tom, že jde o cvičný poplach, zkomplikovalo celé cvičení. „Potřebovali jsme prověřit také dojezd takzvaných druhosledových týmů. Pokud bychom uveřejnili, že jde o cvičení, tak samozřejmě postrádá smysl je tam povolávat,“ uvedl Klepš. Poslední členové horské služby dorazili k místu cvičení 1,5 hodiny po nahlášení pádu laviny. „To jsou týmy, které mají pomoci logisticky a jsou jako rezerva pro případ, že by celá pátrací akce trvala dlouho,“ řekl Klepš.

Ročně v horách sjede několik desítek lavin, které však nezasahují obydlená místa, sjezdové tratě a přístupové cesty. Na hřebenech Krkonoš leží průměrně 140 centimetrů sněhu. V Krkonoších naposledy tragicky skončil pád laviny loni o Vánocích, když mezi Luční boudou a Svatým Petrem v Krkonoších spadla lavina na 36letou skialpinistku. Záchranáři ji vyprostili až po třech hodinách pátrání, zemřela večer v nemocnici. 

Skutečnost, že úterní cvičení horské služby bylo nahlášeno záchranářům předem, potvrdil ředitel královéhradecké záchranné služby Ladislav Žabka. Dodal však, že není možné, aby kdokoliv z horské služby řekl do médií, že spadla lavina v případě, že jde pouze o cvičení. „Je to čistě odpovědnost horské služby, nedivil bych se tomu, že by to někdo mohl považovat za šíření poplašné zprávy. Tento konkrétní případ považuji za selhání komunikace. Jsou to věci, které mohou způsobit velký poprask,“ řekl Žabka.

Bezpečnostní rada Královéhradeckého kraje by se celou akcí měla také zabývat. V lavinových katastrech v Krkonoších nyní platí třetí stupeň z celkem pětibodové škály lavinového nebezpečí.

Lavinové nebezpečí
Zdroj: ČT24
Vydáno pod