Konečný účet razie mezi cizinci: přes čtyři tisíce osob zkontrolováno, 12 vyhoštěno

Praha - Policisté v rámci úterní celostátní akce nazvané Doprovod zkontrolovali 4 300 cizinců. Zjistili 274 přestupků proti zákonu o pobytu cizinců a uložili za ně blokové pokuty ve výši 189.400 korun. Vyhoštění čeká na 12 cizinců, tři se dopustili trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí a policisté také našli devět lidí celostátně hledaných.

Policisté v rámci akce zjišťovali, zda a do jaké míry mají cizinci povědomí o institutu takzvaných dobrovolných návratů, který zahrnuje zdarma letenku do vlasti a příspěvek. Kromě toho kontrolovali doklady a povolení k pobytu. Policisté se zaměřili na místa největším výskytem cizinců, jako jsou stanice metra, nádraží, ubytovny a stavby, ale také noční podniky a herny. Do akce se zapojilo 555 policistů služby cizinecké policie, byla zahájena v 05:00 a ukončena ve 23:00.

Do dnešního rána požádalo o pomoc českého státu 554 cizinců, převážně se jedná o Mongoly. Po projektu dobrovolných návratů se začali hlásit i Vietnamci. Podle cizinecké policie k dnešnímu ránu ale požádalo o návrat domů 581 cizinců.

Ministerstvo vnitra spustilo projekt dobrovolných návratů 16. února. Stát chce touto akcí zabránit tomu, aby se nezaměstnaní cizinci dostali do ilegality, hrozil by pak prý nárůst kriminality a organizovaného zločinu.