Dva roky po nehodě u Vraňan očísluje SŽDC přejezdy

Praha – Kvůli nedorozumění mezi policistou a výpravčím narazil před dvěma lety na přejezdu v Dolních Beřkovicích u Vraňan rozjetý rychlík do údajně nepojízdného auta. O vozidle na přejezdu sice všichni věděli, výpravčí ale zastavil dopravu na jiné trati. Nyní přichází Správa železniční dopravní cesty a ministerstvo dopravy s novinkou, která by podobným nedorozuměním měla zabránit, nejpozději do srpna totiž očísluje všechny železniční přejezdy. Celkem je v Česku 8296 přejezdů. Investice do zvýšení bezpečnosti na železničních přejezdech se v posledních letech výrazně navyšují. Zatímco v roce 2004 stát v této oblasti investoval 155 milionů, v loňském roce už to byla částka téměř 267 milionů korun. Loni nehody na přejezdech nepřežilo 26 lidí, v roce 2007 to bylo 30 mrtvých.

Na přejezdech má být nově vylepeno čtyřmístné unikátní číslo. V případě nehody stačí toto číslo nahlásit a bude jasné, kde nastal problém.

„Alarmující je to, co se stalo na Slovensku, kdy vinou zpravidla řidičů dochází k takto tragickým nehodám a někdy se potom stane, že lidé jsou dezorientovaní, nevědí, kde se nachází,“ řekl o přínosu nálepek ministr dopravy Petr Bendl.

Hlavním přínosem k bezpečnosti je ale rekonstrukce přejezdů. V loňském roce upravila Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) celkem 241 železničních přejezdů. Osazení jednoho přejezdu světly i závorami představuje v průměru investici přibližně 6 milionů korun. Za poslední tři roky se podařilo zrušit celkem 74 železničních přejezdů.

Nejbezpečnější je mimoúrovňové křížení. Toto řešení je ale technologicky, ekonomicky i majetkoprávně nejnáročnější. Náklady se mohou pohybovat v řádu desítek milionů korun. Závorami jsou přednostně vybavovány dvou a vícekolejné přejezdy na silnicích I. třídy a přejezdy se zvýšeným počtem nehod.

Ministerstvo dopravy připravuje na duben ve spolupráci se SŽDC rozsáhlejší informační kampaň zaměřenou na bezpečnost na železničních přejezdech.