Vietnamec, který držel hladovku, bude deportován

Praha - Šestadvacetiletý Vietnamec Le Kim Thanh, který kvůli rozhodnutí o vyhoštění z Česka držel několik dní hladovku, se bude muset do několika týdnů vrátit zpět do své vlasti. Cizinecká policie zamítla jeho odvolání proti deportaci kvůli neplatnému pracovnímu povolení. Dobu vyhoštění ale zkrátila z pěti na jeden rok. Muž se může proti rozhodnutí bránit žalobou, jeho právník Pavel Čižinský už podal ústavní stížnost. Policisté podle něj zasáhli do vietnamcových práv na soukromý a rodinný život, protože se nezabývali důsledky, které může mít jejich krok na cizincovu rodinu žijící ve Vietnamu. Na verdikt soudu si ale musí Le Kim Thanh počkat ve své vlasti.

„Původní rozhodnutí o vyhoštění jsme potvrdili a po zvážení všech okolností jsme jeho dobu zkrátili,“ uvedla mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová. Nyní začne policie připravovat předání do Vietnamu, které by se podle Rendlové mělo uskutečnit za dva až čtyři týdny. Čižinský ale nepovažuje za vyloučené, že se Vietnamcova deportace ještě odloží. Spolu s ústavní stížností podle svých slov zasílal soudu i žádost, aby vyhoštění oddálil do dob, než o ní rozhodne. Další možností je podle něj zásah některého z politiků.

Vietnamec byl spolu s dalšími čtyřmi krajany vyhoštěn v říjnu loňského roku, protože jejich pracovní povolení nabylo platnosti až tři týdny po nástupu do zaměstnání. Potřebné doklady však pro ně měl zajistit zaměstnavatel. Proti tříměsíčnímu vyhoštění se mohli bránit správní žalobou, což čtyři cizinci učinili. „Le Kim Thanh lhůtu nestihl kvůli nemoci,“ uvedl již dříve Čižinský.

Nesouhlas s deportací vyjádřili i zelení a ministr Michael Kocáb

Protože šestadvacetiletý Vietnamec neodjel, následovalo další rozhodnutí o vyhoštění, tentokrát pětiletém. Rendlová trvá na zákonnosti postupu cizinecké policie a tvrdí, že Vietnamec nebyl v době, kdy se měl proti deportaci bránit, nemocný, neschopenku prý měl účelově vystavenou až zpětně. Muž byl 27. ledna policií zajištěn a předán do detenčního zařízení pro cizince. Podle svého právníka byl ve velmi špatném zdravotním stavu a několik dní nejedl.

Za Le Kim Thanha se už dříve postavila řada neziskových organizací pomáhajících cizincům v Česku. Nesouhlas s jeho deportací vyjádřila také Strana zelených a ministr pro lidská práva a menšiny Michael Kocáb. Podle nevládních organizací pochybil zaměstnavatel a vyhoštění Vietnamce je nepřiměřeně tvrdé a odporuje zákonu.