Středočeský kraj podepsal smlouvu s ČD, dá jim 900 milionů

Praha – Středočeský kraj uzavřel smlouvu s Českými drahami o platbách za zajištění regionální železniční dopravy. Dopravce dostane podstatně více peněz než loni, celkem to má být 900 milionů korun oproti loňským 795 milionům. Navýšení je podle hejtmanova náměstka pro dopravu Robina Povšíka logické, protože ČD zajišťují podstatně více spojů než loni. Naopak kraj Vysočina s drahami stále jedná a náměstek jihlavského hejtmana Libor Joukl dal dnes najevo, že majoritní krajský železniční dopravce zřejmě dostane podstatně méně, než žádá.

„Rozsah smlouvy tak plně odpovídá hustotě železniční sítě na území Středočeského kraje a dlouhodobým záměrům kraje využít velkého potenciálu kapacity železniční sítě k navázání autobusových spojů na páteřní železniční dopravu,“ uvedl Povšík.

Požadavek Českých drah na úhradu ztráty v regionální dopravě letos výrazně vzrostl. Kraje se proto před nedávnem dohodly, že jim zaplatí o šest procent více peněz než loni, což odpovídá loňské průměrné inflaci. Zbývající částku, kterou požadují ČD a jež v součtu všech krajů činí 3,2 miliardy Kč, by měl zaplatit formou účelové dotace stát. Loni kraje ČD uhradily asi 4,6 miliardy Kč.

Jihomoravský hejtman a předseda Rady Asociace krajů Michal Hašek nedávno prohlásil, že kraje zváží majetkový vstup do Českých drah. Mohly by tak mít lepší dohled na peníze, které firmě za ztrátovou osobní dopravu každoročně dávají.