Původně zrušená akce extremistů bude v Plzni 7. a 14. března

Plzeň - Extremisté, kterým plzeňští úředníci původně zakázali jejich protižidovské shromáždění, se sejdou v Plzni 7. a 14. března. V prvním termínu se v okolí Plzně uskuteční koncert extremistických kapel, o týden později je plánován přímo v Plzni i původně zrušený pochod.

Původně se měl protest konat 21. února, úřad centrálního městského obvodu ho ale zakázal. Jeho rozhodnutí ovšem později zrušil pro nepřezkoumatelnost plzeňský krajský soud, a svolavateli pochodu tím umožnil, aby akci uskutečnil. Podle policie je pořadatel původního protestu jeden z čelních představitelů Autonomních nacionalistů Plzeňsko Tomáš Babka, který má kontakty i na radikální část Národního odporu Praha.

V sobotu 7. března by měla v okolí Plzně vystoupit například česká skupina Attack známá mezi odborníky svým neonacistickým zaměřením. Čas koncertu zatím organizátoři neoznámili. 14. března se mají účastníci protestu sejít ve 13:00 u obchodního centra Plaza. „Jsou vítány černé vlajky a oblečení ve stylu black bloc,“ uvedli na webu pořadatelé akce.


Pochod pravicových radikálů v Plzni zažili už loni. Tehdy úřady včas nereagovaly na ohlášení pochodu, a ten se mohl uskutečnit. Nepomohlo ani to, že ho zakázal na poslední chvíli primátor Pavel Rödl. Podle soudu neoprávněně, takže neonacisté prošli městem 1. března. Kvůli loňskému pochodu neonacistů Plzní žádal tamní magistrát zrušit několik ustanovení shromažďovacího zákona. Ústavní soud to ale odmítl.

Vydáno pod