Šéf libereckých zelených opustil stranu kvůli sporům s vedením

Liberec - Šéf krajské organizace Strany zelených (SZ) v Liberci Jan Vondrouš vystoupil ze strany kvůli sporům s republikovým vedením. Vondrouš špičky zelených kritizuje již dlouhodobě, spor vrcholil od loňského podzimního celostátního sjezdu, kde předseda strany Martin Bursík obhájil svoji funkci. Vondroušovi vadí hlavně údajné nedemokratické jednání vrcholných představitelů strany a jejich odklon od politického programu.

„Martin Bursík získal pak dojem, že si může dovolit všechno,“ uvedl dnes Vondrouš. Poslední kapkou pro něj podle jeho slov bylo rozhodnutí Ústřední revizní komise, podle níž poškozuje zelené frakce místopředsedkyně strany Dany Kuchtové. „Je to přímý útok na demokratičnost a svobodu projevu,“ míní Vondrouš. Doplnil, že jeho samotného v minulosti Ústřední revizní komise strany odmítla akceptovat jako krajského šéfa, protože byl zvolen na konferenci, kterou předtím vedení strany papírově zrušilo.

Dalším důvodem pro odchod bylo, že ministr školství Ondřej Liška (SZ) v Poslanecké sněmovně nepodpořil pozměňovací návrh krizového balíčku poslankyně Věry Jakubkové (SZ) o dvoumiliardovém navýšení na veřejnou dopravu. „Strana zelených se tak dostala na úplné dno politické kultury a v takové straně není již možné hájit jakýkoliv politický program,“ dodal Vondrouš.

Kdo ho v čele krajské organizace vystřídá, zatím není jasné. Rozhodnout by o tom měli účastníci nové krajské konference.